Psykologian opiskelu ulkomailla

16 elo 2023
KYSYMYS
Moikka!

Haluaisin lähteä opiskelemaan psykologiaa ulkomaille. Mieluisimpia olisi Viro, Saksa, Irlanti ja Norja. Virossa ei ilmeisesti englanniksi opeteta psykaa. Näissä muissa ilmeisesti ehkä opetetaankin?

Miten noihin kouluihin hakeminen tapahtuu? Täytyykö jokaiseen maahan mennä paikan päälle tekemään koe? Pääseekö vaan todistuksella tai pääsykokeella? Ja paljonko halvimmillaan nämä voisivat maksaa? Onko kalliimpiin kouluihin helpompi päästä sisään?

Saksa olisi ehkä se ykkös lemppari tällä hetkellä, niin onko sinne vaikeampaa vai helpompaa päästä kuin esim. Etelä-Suomen yliopistoihin?

Vastaus

16 elo 2023

Heippa!

Kiitos viestistäsi.

Ulkomaille opiskelemaan lähteminen voi tuntua haastavalta, kun selvitettäviä asioita on niin paljon ja eri maissa haku- ja valintaprosessit ovat erilaisia. En valitettavasti osaa vastata kaikkeen kattavasti, mutta yritän kuitenkin auttaa!

Virossa ei tosiaan taida ainakaan tällä hetkellä olla tarjolla englanninkielisiä psykologian kandi- ja maisteriopintoja. 

Irlannissa tarjontaa on – psykologiaa voi opiskella ainakin Trinity College Dublinissa,  (University of Dublin) sekä National College of Irelandissa.

Norjassa näyttäisi olevan tarjolla ainakin maisteritason opintoja englanniksi Oslon yliopistossa.

Koska Saksa kiinnostaa sinua eniten, kysyin vinkkejä saksalaiselta kollegaltani. Hänen mukaansa lukukausimaksut ovat Saksassa maltillisia, usein n. 300–400 euroa, mutta kandiopintoja on harvoin englanniksi (maisteriopintoja on jonkin verran). Osaan oppilaitoksia voi hakea stipendejä.

Hän vinkkasi myös muutamasta yksityisestä yliopistosta, joka tarjoaa psykologian opintoja (kustannukset vaihtelevat, mutta veikkaan että opinnot maksavat vuodessa muutamasta tuhannesta eurosta ylöspäin):

En valitettavasti osaa sanoa oikein juuta tai jaata tuosta opiskelemaan pääsemisen vaikeudesta. Yksityisiin oppilaitoksiin on kuitenkin yleensä helpompi päästä (ne ovat toki maksullisia).

Vaikka se voikin tuntua työläältä, kannattaa myös laittaa viestiä sinua kiinnostavien oppilaitosten hakijapalveluihin ja kysyä hakemisesta Suomesta käsin.

Norjan opinnoista voit kysyä norjalaisilta kollegoiltani osoitteesta info@studentum.no

Vinkkaan vielä Blueberrystä, joka tarjoaa apua ulkomaille opiskelemaan lähteville (ja siitä kiinnostuneille). He auttavat sinua ruotsiksi tai englanniksi maksutta - saat heihin yhteyden meilitse info@blueberry.nu

Toivottavasti näistä vinkeistä olisi sinulle apua! 

Aurinkoisin terveisin

Emma, studentum.fi

Tilaa uutiskirje
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.