UKK – Usein kysytyt kysymykset
Etsi
Aihealue
Kysymyksiä
Viimeisimmät kysymykset ja vastaukset
Jos sinne Aasiaan onkin mahdollista päästä, niin saako sinnekin jonkinlaista apurahaa niin kuin Erasmus vaihtoon?
Kiitos, jos osaatte auttaa.
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Kannattaa ehdottomasti hyödyntää mahdollisuus vaihto-opiskeluun!
Sinulla on mahdollisuus saada apurahaa oppilaitokseltasi. Kohdemaa, vaihdon pituus ja kokonaiskustannukset vaikuttavat sen määrään. Seuraavaksi sinun tulisi olla yhteydessä koulusi opinto-ohjaajaan tai vastuuopettajaan ja kysyä, miten koulussanne kansainväliset opiskeluasiat hoidetaan. He myös varmasti osaavat neuvoa sinua apurahan kanssa.
Toivottavasti pääset opiskelemaan Aasiaan!
Ystävällisin terveisin,
Vilma, studentum.fi
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Lähtökohtaisesti en näe estettä sille, ettetkö voisi lähteä vaihto-opiskelemaan Koreaan merkonomiopiskelijana. Riippuu kuitenkin koulustasi, tarjoaako se tälläistä mahdollisuutta. En kuitenkaan valitettavasti näillä antamillasi tiedoilla pysty sanomaan asiasta sen enempää. Suosittelen sinua olemaan yhteydessä oman koulusi opinto-ohjaajaan tai kansainvälisten asioiden ohjaajaan, joka varmasti osaa auttaa sinua paremmin vaihto-opiskeluun liittyvissä asioissa.
Tsemppiä opiskeluihin!
Vilma, studentum.fi
Kysyisin, onko Ruotsin yliopistoissa todistusvalinnan suhteen ensikertalaiskiintiöt, kuten Suomessa? Tahtoisin opiskelemaan psykologiaa. Suomessa tämä tarkoittaa osaltani sitä, että ainoa vaihtoehto on pääsykoe, koska olen jo ottanut korkeakoulupaikan vastaan ja menettänyt täten ensikertalaisuuteni.
Jos kuitenkin hakisin opiskelemaan Ruotsiin, olisiko minun mahdollista korottaa ylioppilastodistukseni sekä lukion päättötodistukseni arvosanoja, ja tulla näiden uusien arvosanojen mukaisesti huomioiduksi todistusvalinnassa?
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Käsittääkseni Ruotsissa ei ole käytössä tuota ensikertalaisuuskiintiötä. Melkeinpä kuitenkin suosittelisin ottamaan yhteyttä sinua kiinnostavien ruotsalaisten yliopistojen hakupalveluihin, jotta saat varmasti ajantasaisen tiedon. Hakeahan voit joka tapauksessa. Apua voit kysyä myös ruotsalaisilta kollegoiltani sähköpostitse info@studentum.se.
Oletko muuten harkinnut psykologian linjaa kansanopistossa? Valmistavan linjan opinnot auttavat valmistautumaan valintakokeeseen. :)
Tsemppiä hakuun!
Ystävällisin terveisin
Emma, studentum.fi
Olen myös kuullut että julkiset koulut päästävät ilmeisesti kaikki sisään jotka hakevat, mutta ne jotka eivät pärjää ekoissa tenteissä tippuvat pois?
Jos näin ei ole, niin millä ehdoilla pääsee sisään?
Hei ja kiitos viestistäsi!
Kysyin apua saksalaiselta kollegaltani, jonka mukaan lukukausimaksut ovat Saksassa maltillisia, (n. 300–400 euroa), mutta kandiopintoja on harvoin tarjolla englannin kielellä (maisteriopintoja jonkin verran).
Kollegani vinkkasi myös muutamasta yksityisestä yliopistosta, joka tarjoaa psykologian opintoja (kustannukset vaihtelevat, mutta veikkaan että opinnot maksavat vuodessa muutamasta tuhannesta eurosta ylöspäin):
Hakuehdot ja hinnat vaihtelevat oppilaitoksittain, joten kannattaa kurkkia niitä vielä tarkemmin.
Ystävällisin terveisin
Emma, studentum.fi
Haluaisin lähteä opiskelemaan psykologiaa ulkomaille. Mieluisimpia olisi Viro, Saksa, Irlanti ja Norja. Virossa ei ilmeisesti englanniksi opeteta psykaa. Näissä muissa ilmeisesti ehkä opetetaankin?
Miten noihin kouluihin hakeminen tapahtuu? Täytyykö jokaiseen maahan mennä paikan päälle tekemään koe? Pääseekö vaan todistuksella tai pääsykokeella? Ja paljonko halvimmillaan nämä voisivat maksaa? Onko kalliimpiin kouluihin helpompi päästä sisään?
Saksa olisi ehkä se ykkös lemppari tällä hetkellä, niin onko sinne vaikeampaa vai helpompaa päästä kuin esim. Etelä-Suomen yliopistoihin?
Heippa!
Kiitos viestistäsi.
Ulkomaille opiskelemaan lähteminen voi tuntua haastavalta, kun selvitettäviä asioita on niin paljon ja eri maissa haku- ja valintaprosessit ovat erilaisia. En valitettavasti osaa vastata kaikkeen kattavasti, mutta yritän kuitenkin auttaa!
Virossa ei tosiaan taida ainakaan tällä hetkellä olla tarjolla englanninkielisiä psykologian kandi- ja maisteriopintoja.
Irlannissa tarjontaa on – psykologiaa voi opiskella ainakin Trinity College Dublinissa, (University of Dublin) sekä National College of Irelandissa.
Norjassa näyttäisi olevan tarjolla ainakin maisteritason opintoja englanniksi Oslon yliopistossa.
Koska Saksa kiinnostaa sinua eniten, kysyin vinkkejä saksalaiselta kollegaltani. Hänen mukaansa lukukausimaksut ovat Saksassa maltillisia, usein n. 300–400 euroa, mutta kandiopintoja on harvoin englanniksi (maisteriopintoja on jonkin verran). Osaan oppilaitoksia voi hakea stipendejä.
Hän vinkkasi myös muutamasta yksityisestä yliopistosta, joka tarjoaa psykologian opintoja (kustannukset vaihtelevat, mutta veikkaan että opinnot maksavat vuodessa muutamasta tuhannesta eurosta ylöspäin):
En valitettavasti osaa sanoa oikein juuta tai jaata tuosta opiskelemaan pääsemisen vaikeudesta. Yksityisiin oppilaitoksiin on kuitenkin yleensä helpompi päästä (ne ovat toki maksullisia).
Vaikka se voikin tuntua työläältä, kannattaa myös laittaa viestiä sinua kiinnostavien oppilaitosten hakijapalveluihin ja kysyä hakemisesta Suomesta käsin.
Norjan opinnoista voit kysyä norjalaisilta kollegoiltani osoitteesta info@studentum.no.
Vinkkaan vielä Blueberrystä, joka tarjoaa apua ulkomaille opiskelemaan lähteville (ja siitä kiinnostuneille). He auttavat sinua ruotsiksi tai englanniksi maksutta - saat heihin yhteyden meilitse info@blueberry.nu.
Toivottavasti näistä vinkeistä olisi sinulle apua!
Aurinkoisin terveisin
Emma, studentum.fi
Hei!
Kiitos kysymyksestäsi. Syksyllä 2016 tai myöhemmin lukion aloittaneilta vaaditaan käytännössä ruotsin äidinkielen tai pitkän ruotsin kokeen suorittamista ylioppilaskirjoituksissa. Vaihtoehtoisesti hakijan on suoritettava kahdeksan A-ruotsin lukiokurssia. Arvosanan tulee olla hyväksytty. Jos olet käynyt lukion ruotsiksi, ruotsin kielen yleinen kelpoisuusvaatimus täyttyy automaattisesti. Ruotsin kielen taidon voi osoittaa myös TISUS-kokeella (Test i svenska för universitets- och högskolestudier).
Suosittelisin sinua kuitenkin vielä ottamaan suoraan yhteyttä sen yliopiston hakutoimimistoon, joka sinua kiinnostaa ja kysymään heiltä tarkemmat kielivaatimukset.
Lisätietoa Ruotsissa opiskelusta voit lukea täältä.
Ystävällisin terveisin
studentum.fi
Hei,
kiitos kysymyksestäsi. Mahtavaa, että vaihto-opiskelu kiinnostaa! Monilla ammattikouluilla on kansainvälisyyspolkuja, joiden kautta pääset vaihtoon. Oman ammattikoulusi kansainvälisyyspolusta ja vaihtoon lähdöstä kannattaa kysyä joko omalta opolta tai kansainvälisyydestä vastaavalta henkilöltä. Heiltä saat ajankohtaisimman tiedon ja ohjauksen.
Ota kuitenkin huomioon, että jos opiskelet vaihto-oppilasajan lukiossa, et saa välttämättä kyseisiä opintoja hyväksiluettua tutkintoosi. Jos kuitenkin haluat vaihtoon juuri lukioon, mutta tutkinnon eteneminen huolestuttaa, niin esimerkiksi Explorius järjestää Summer High School vaihtoja. Kyseisessä ohjelmassa vaihto toteutuu Suomen kesälomien aikaan.
Toivottavasti sopiva vaihtomahdollisuus löytyy!
Terveisin,
studentum.fi
Minua kiinnostaisi opiskelu Kiinan yliopistossa. Päästäkseni opiskelemaan, minun pitäisi käydä ensin yliopiston kiinan kielen kursseilla vuoden ajan. Yliopistolta voi saada apurahaa kurssin maksamiseen, mutta se on vain aasialaisille opiskelijoille. Voisinko minä kuitenkin saada apua jostain kurssin rahoitukseen? Esim. opintotuki tai laina. Yritän tienata kurssiin itse, mutta olen vähän huolissani etten ehdi syksyyn mennessä, koska opiskelu alkaa syyskuussa.
Kiitos vastauksesta jo etukäteen
Hei ja suuret pahoittelut viivästyneestä vastauksesta!
Suomalaiset ovat oikeutettuja opintolainaan sekä opintotukeen ulkomailla opiskellessaan. Opintotukea sekä opintolainaa voit hakea Kelasta. Alta pääset Kelan sivuille kohtaa "ulkomailla opiskelu" ja "opintotuki". Kelasta löytyy muutenkin paljon hyödyllistä tietoa ulkomailla opiskeluun, joten kannattaa tutustua sivuihin.
Hakemuksella kysytään peruskysymyksiä opiskeluajastasi sekä siitä, haluatko hakea myös asumislisää.
Onnea opintoihin ja aurinkoista kesää! :)
Ystävällisin terveisin,
studentum.fi
Kiitos jo etukäteen vastauksesta!
Hei,
Kiitos kysymyksestä ja onnittelut opiskelupaikasta!
Vaikka aloittaisit opinnot Suomessa, voit hyvin hakea opiskelupaikkaa myös Ruotsista.
Jos hakijan äidinkieli on suomi, edellytetään hakijalta vähintään 3 vuoden tai 5 kurssin lukiotasoisia ruotsin kielen opintoja. Arvosanan tulee olla hyväksytty eli vähintään 5.
Lisätietoa hakuprosessista löytyy tästä artikkelista: Miten ja milloin Ruotsiin voi hakea opiskelemaan?
Mikäli jokin hakuprosessiin liittyvä asia jää vielä askarruttamaan, kannattaa asiaa myös tiedustella suoraan sinua kiinnostavalta oppilaitokselta.
Menestystä tuleviin opintoihin!
Ystävällisin terveisin,
Marija, Studentum.fi
Hei!
Kiitos kysymyksestä. Ammattikoulusta voi hyvin lähteä ulkomaille kehittämään omaa osaamistaan ja koulusta riippuen voit yhdistää kokemukseesi sekä työssäoppimista että opiskelua. Toki täysi-ikäisyys saattaa jossain tapauksissa olla ehtona lähtemiselle.
Opetushallituksen Maailmalle.net-sivustolla kerrotaan ulkomaille lähdöstä näin:
Ammatillisessa koulutuksessa lähdetään ulkomaille yleensä työssäoppimaan, mutta koulusta riippuen voit myös opiskella ulkomaisessa oppilaitoksessa tai yhdistää opiskelun ja työssäoppimisen. Ulkomaanjakso hyväksytetään osaksi suomalaista tutkintoasi. Vaihtoon lähdetään yleensä opintojen loppuvaiheessa.
Oppilaitokset myöntävät tukea tapauskohtaisesti. Apurahan suuruuteen vaikuttavat kohdemaa, vaihdon pituus ja kokonaiskustannukset.
Kielitaidon osalta kannattaa pohtia sopivaa kohdemaata, sillä joissakin maissa olisi hyvä osata paikallista kieltä englannin lisäksi. Ulkomailla opiskelun yksi tarkoitus onkin kielitaidon kartuttaminen, joten ei haittaa, jos on vielä hiukan epävarma osaamisestaan.
Seuraavaksi sinun kannattaa jutella ammattikoulun opinto-ohjaajan/vastuuopettajan kanssa ja tiedustella, kuka oppilaitoksessasi vastaa kansainvälisestä toiminnasta (esim. kansainvälisyyskoordinaattori tai kv-vastaava). Sitten voitte yhdessä selvittää, minkälaisia vaihtoehtoja juuri sinun ammattikoulusi tarjoaa ulkomaille lähdön suhteen.
Jos haluat lukea lisää vaihto-opiskelukokemuksista ja ulkomailla opiskelusta, voit tutustua tähän artikkeliin: Tarinoita ulkomailla opiskelusta.
Tsemppiä opintoihin!
Ystävällisin terveisin,
Marija, Studentum.fi