Sivuston käyttötapa: Mobiili

Kysymyksiä ja vastauksia

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!


Etsi

Aihealue
Kysymyksiä


Viimeisimmät kysymykset ja vastaukset


04 heinä 2019
Lääketieteen opiskelu ulkomailla - vaaditaanko aina lukion suorittamista?
Moi.

Onko mahdollista hakea mihinkään lääkiksen opintoihin Euroopassa, jos ei ole suorittanut lukiota. Vai voiko sairaanhoitajan AMK-papereilla hakea? Ja riittääkö, että suorittaisi vaadittavat kurssit lukiossa mm. kemia, biologia, matikka yms...

Vastaus

Hei!

Kiitos kysymyksestä. Moni eurooppalainen, englanninkielisiä lääketieteen opintoja tarjoava oppilaitos mainitsee hakuehdoissaan lukiotodistuksen, mutta esimerkiksi Virossa sijaitsevan Tarton yliopiston valintaperusteet ovat seuraavanlaisia: 

  • toisen asteen opinnot
  • SAT-testi biologiasta (testin suorittaminen on samalla osoitus riittävästä englannin kielen osaamisesta, erillistä kielikoetta ei tarvita)
  • motivaatiokirje (pisteytetään)

Lisätietoja koulutuksesta voi lukea suoraan yliopiston sivuilta: ut.ee/en sekä Tarton Suomalaiset Lääketieteen Opiskelijat ry:n sivuilta: taslo.fi 

Tsemppiä ja menestystä tulevaan!

Ystävällisin terveisin,

Marija, Studentum.fi

28 kesä 2019
Voinko hakea opiskelemaan Ruotsiin, vaikka aloittaisin korkeakouluopinnot Suomessa?
Hei, sain opiskelupaikan Suomesta kauppakorkeasta, mutta rupesin myös pohtimaan mahdollisuuksiani ulkomailla opiskeluun. Eniten kiinnostaisi Stockholm Business school, ja muuten hakuprosessi on selkeä, mutta jäi pari asiaa mietityttämään. Jos aloitan yliopisto-opinnot Suomessa, vaikuttaako se mahdollisuuksiini saada opiskelupaikkaa Ruotsista? Toiseksi mietityttää kielitaitovaatimukset. Olen opiskellut keskipitkän ruotsin lukiossa ja kirjoittanut sen myös yo-kokeissa. Riittääkö tämä näytöksi vai vaaditaanko jotain lisäksi.

Kiitos jo etukäteen vastauksesta!

Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestä ja onnittelut opiskelupaikasta! 

Vaikka aloittaisit opinnot Suomessa, voit hyvin hakea opiskelupaikkaa myös Ruotsista. 

Jos hakijan äidinkieli on suomi, edellytetään hakijalta vähintään 3 vuoden tai 5 kurssin lukiotasoisia ruotsin kielen opintoja. Arvosanan tulee olla hyväksytty eli vähintään 5. 
Lisätietoa hakuprosessista löytyy tästä artikkelista: Miten ja milloin Ruotsiin voi hakea opiskelemaan? 

Mikäli jokin hakuprosessiin liittyvä asia jää vielä askarruttamaan, kannattaa asiaa myös tiedustella suoraan sinua kiinnostavalta oppilaitokselta.

Menestystä tuleviin opintoihin!

Ystävällisin terveisin, 

Marija, Studentum.fi

05 kesä 2019
Kauppatieteiden opiskelu Ruotsissa
Hei,

Haluaisin hakea Ruotsiin opiskelemaan kauppatieteitä, mutta en löydä oikeaa tutkintoa. Haluaisin opiskella Ruotsissa tutkintoa joka vastaa Suomessa yliopiston kauppatieteiden kandidaatin ja maisterin ohjelmaa. Mikä Ruotsissa vastaa tätä tutkintoa ja milloin ja miten siihen haetaan?

Vastaus

Hei ja kiitos kysymyksestä!

Kauppatieteiden kandidaattia vastaa Ruotsissa ekonomie kandidat (EK) ja maisteria –ekonomie magister (EM). Näillä nimikkeillä voi hakea koulutuksia antagning.se-sivustolta (saman sivun kautta tapahtuu myös haku koulutuksiin). 

Ruotsissa korkeakouluihin haetaan keväällä ja syksyllä, haku tapahtuu ylioppilastodistuksen (Studentexamen) ja lukion päättötodistuksen (Avgångsbetyg från gymnasiet) perusteella.

Kannattaa ehdottomasti tutustua myös tähän kattavaan artikkeliin aiheesta: Miten ja milloin Ruotsiin voi hakea opiskelemaan? Artikkelista löytyy lisätietoa muun muassa hakemisesta sekä hakijoiden pisteytyksestä. 

Toivottavasti vastaus selvensi asiaa :)

Lycka till!

Ystävällisin terveisin, 
Marija, Studentum.fi


Tilaa uutiskirje
Tilaa kuukausittain ilmestyvä uutiskirjeemme, niin saat ajankohtaista tietoa koulutusmaailmasta ja hakuajoista.