Sivuston käyttötapa: Mobiili

Kysymyksiä ja vastauksia

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!


Etsi

Aihealue
Kysymyksiä


Viimeisimmät kysymykset ja vastaukset


03 kesä 2020
Opiskelu Kiinassa
Hei,


Minua kiinnostaisi opiskelu Kiinan yliopistossa. Päästäkseni opiskelemaan, minun pitäisi käydä ensin yliopiston kiinan kielen kursseilla vuoden ajan. Yliopistolta voi saada apurahaa kurssin maksamiseen, mutta se on vain aasialaisille opiskelijoille. Voisinko minä kuitenkin saada apua jostain kurssin rahoitukseen? Esim. opintotuki tai laina. Yritän tienata kurssiin itse, mutta olen vähän huolissani etten ehdi syksyyn mennessä, koska opiskelu alkaa syyskuussa.


Kiitos vastauksesta jo etukäteen

Vastaus

Hei ja suuret pahoittelut viivästyneestä vastauksesta!

Suomalaiset ovat oikeutettuja opintolainaan sekä opintotukeen ulkomailla opiskellessaan. Opintotukea sekä opintolainaa voit hakea Kelasta. Alta pääset Kelan sivuille kohtaa "ulkomailla opiskelu" ja "opintotuki". Kelasta löytyy muutenkin paljon hyödyllistä tietoa ulkomailla opiskeluun, joten kannattaa tutustua sivuihin.

Opintotuki

Ulkomailla opiskelu

Hakemuksella kysytään peruskysymyksiä opiskeluajastasi sekä siitä, haluatko hakea myös asumislisää.

Onnea opintoihin ja aurinkoista kesää! :)

Ystävällisin terveisin,

studentum.fi

11 maalis 2020
Opiskelu Ruotsissa
Hei!

Mua kiinnostais lähtä opiskelee kauppatieteitä Ruotsiin. En vain tiedä, riittääkö mulla paperit päästä sisään ja kaikki pisteytyshommat, joita netistä löytyy, ovat ainakin mulle tosi epäselviä. Itse olen miettinyt, että opiskelisin englanniksi, mutta en ole sulkenut myöskään ajatusta opiskella ruotsiksi. Englanti toki itselle sujuvampi.

Mitä kaikkea täytyy ottaa huomioon hakiessa Ruotsiin? Miten ylioppilastodistuksen kääntäminen englanniksi/ruotsiksi tapahtuu? Mitä muita dokumentteja yleensä koulut vaativat hakemisen yhteydessä? Voisiko esim. suosituskirje lukiosta auttaa pääsemään sisään? Saako Kelalta mitään tukia, jos opiskelee ulkomailla?

Pää täynnä kysymyksiä ja vaikka netti pullollaan vastauksia, tuntuu ettei missään silti suoraa vastausta näihin. Toivottavasti osaatte auttaa jotenkin:)

Vastaus

Hei,

Kiitos viestistäsi. Minulla itselläni on kokemusta Ruotsiin hakemisesta ja aivan samat kysymykset pyörivät minun mielessäni tuolloin, joten osaan varmasti auttaa sinua. :)

Eri oppilaitoksilla tosiaan on eri hakukriteerit ja parhaiten niistä löydät tietoa koulun omilta sivuilta. 

Mikäli haluat opiskella englanniksi, ulkomaiset oppilaitokset vaativat englannin kielen tasokoetta, esimerkiksi IELTS tai TOEFL. Itse päätin tehdä tuon IELTS:n. Kokeeseen voi ilmoittautua kätevästi tästä: (British Council IELTS). Jos haluat opiskella ruotsiksi, siihenkin usein vaaditaan samankaltainen tasokoe ja tietty kielen taso, joka yleensä on tasoa B1. On myös poikkeustilanteita, jolloinka ei kokeita tarvitse tehdä, mutta tällöin sinun täytyy olla äidinkieleltäsi joko englannin- tai ruotsinkielinen.

Ylioppilastutkintotodistus täytyy käydä kääntämässä virallisella kääntäjällä ja usein siihen tarvitsee notaarin leiman sekä allekirjoituksen. Tästä voit lukea lisää aiheesta. Kääntö maksaa myös jonkin verran, riippuen papereiden määrästä. 

Oppilaitokset yleensä vaativat virallista kopiota esim. toisen asteen tutkintotodistuksesta, mikäli olet suorittanut jo kanditutkinnon ja haluat hakea maisteriohjelmaan tai vaihtoehtoisesti virallista kopiota ylioppilastodistuksesta, mikäli olet suorittanut vasta lukion ja olet hakemassa kandidaatin tutkintoon. Tässä kannattaa huomioda, että viralliset kopiot täytyy myös käydä ottamassa notaarilla. Itse tulostamat kopiot eivät riitä. 

Maisterihaun opintoihin hyvin usein vaaditaan suosituskirje, mutta kandidaatin opintoihin ei. Suosituskirjettä voit kysyä esimerkiksi opettajalta, jonka kanssa olet tehnyt enemmän töitä, niin hän osaa sanoa sinun työskentelystäsi yms. Vaikka olisit hakemassa kandidaatin opintoihin, voit hyvin pyytää lukiolta suositusta, mutta se ei ole välttämätöntä eikä vaadittu. 

Ulkomailla opiskeluun on hyvä mahdollisuus saada tukea Kelalta. Siitä tarkemmin kannattaa olla yhteydessä Kelaan. He osaavat sanoa tarkalleen summista ja muista vaihtoehdoista. 

Tässä vielä linkki artikkeliin, mikä voisi olla hyödyllinen sinulle: Opiskelu Ruotsissa

Toivottavasti tästä oli sinulle apua! :)

Ystävällisin terveisin,

studentum.fi

06 maalis 2020
Taidehistorian opinnot Ranskassa
Hei,
koulutushakukoneessanne näyttää siltä, ettei Ranskassa olisi mahdollista opiskella taidehistoriaa. Esimerkiksi Paris college of art - yliopistossa voi opiskella taidehistoriaa. Educations.com sivun mukaan lukukausimaksu on 13350€/lukukausi, mutta sivuillanne lukee, ettei suomalaisten tarvitse maksaa näin suuria hintoja Ranskassa opiskellessaan. Miten on siis asian laita? Kiitos!

Vastaus

Hei,

Kiitos viestistäsi. Kyllä, Paris College of Arts on oiva paikka taidehistorian opiskeluun. Kustannuksiin liittyvät asiat kannattaa aina tarkistaa oppilaitoksen omilta sivuilta - tästä pääset kurkkaamaan lisätietoa kustannuksista.

Syystä tai toisesta, lukukausimaksut voivat vaihdella eri sivustoilla, mutta luotettavin ja varmin tieto löytyy oppilaitoksen omilta sivuilta. Voit myös hyvin esimerkiksi sähköpostitse olla yhteydessä Paris College of Art:n. He osaavat sieltä sanoa tarkemmin kustannuksista ja siitä, mikäli kustannukset sinulle olisi edullisemmat. Yleensä henkilökunta ulkomaisissa kouluissa on hyvin avuliaita uusia opiskelijoita kohtaan. 

Paris College of Art:

15 rue Fénelon
75010 Paris France
T +33 1 45 77 39 66 
contact@paris.edu

Toivottavasti tästä oli sinulle apua ja onnea tuleviin opiskeluihisi! :) 

Ystävällisin terveisin,

studentum.fi


Tilaa uutiskirje
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.