Sivuston käyttötapa: Mobiili

Kysymyksiä ja vastauksia

Kysymyksiä ja vastauksia

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!


Etsi

Aihealue
Kysymyksiä


Viimeisimmät kysymykset ja vastaukset


10 loka 2018
Lääketieteen opinnot ulkomailla
Hei,

Minua kiinnostaa lääketieteen opinnot ulkomailla, lähinnä Ruotsissa, Tanskassa tai Saksassa. Olen suorittanut ylioppilastutkinnon. Mitä muita hakukriteerejä näihin yliopistoihin on? Entä mitä maata ja yliopistoa suosittelisitte? Alhaiset lukukausimaksut ovat plussaa..

Vastaus

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Voit hakea opiskelemaan ylioppilastutkintosi perusteella alempaa korkeakoulututkintoa. Usein ulkomaille haettaessa hakuprosessissa merkitsevät todistusarvosanat eli sekä ylioppilastodistuksesi että päättötodistuksesi arvosanat. Pääsykokeet ovat harvinaisia -joskin koulusta riippuen mahdollisia, mutta kielikokeet, motivaatiokirjeet ja suositusten toimittaminen on hyvin yleistä. Se, voitko hakea tiettyyn ohjelmaan, voi riippua myös siitä, oletko suorittanut tarvittavan määrän lukion kursseja korkeakoulun vaatimissa oppiaineissa.

Voit hakea myös useampaan maahan, mutta ota huomioon, että hakuprosessit saattavat viedä paljonkin aikaa. Usein korkeakoulujen nettisivuilla on tarkat ohjeet hakuun, ja sinun kannataakin koulun valittuasi käydä tarkkailemassa sivujen päivittymistä.

En valitettavasti osaa suositella sen tarkemmin, mikä maa tai koulu olisi juuri sinulle sopiva. Niin Tanskassa, Saksassa kuin Ruotsissakaan ei peritä suomalaisilta lukukausimaksuja. Mieti siis, mikä maa tai kaupunki juuri sinua kiinnostaisi, ja missä opiskelu sekä asuminen toimisi myös käytännössä parhaiten. 

Suosittelen sinua vielä tutustumaan www.maailmalle.net -sivustoon, josta löytyy kattavasti erilaista tietoa ulkomailla opiskelusta. Myös Studentum.fi:n Löydä koulutuksesi -osiosta voit saada lisää hyödyllistä tietoa ulkomailla opiskeluun liittyen.

Mukavaa syksyn jatkoa!

Aurea, Studentum.fi

03 heinä 2018
Todistuskopioiden lähettäminen Hollantiin yliopistoon
Hei,

hain opiskelemaan Hollantiin Leidenin yilopistoon pskologian kandia ja pääsin sisään sillä ehdolla, että lähetän sinne todistukseni postin kautta. Lähetin todistukseni ja käännökset niistä, ja papereissa oli apostillen merkit, mutta yliopisto ei hyväksynyt näitä, koska todistukset olisi pitänyt lähettää lukion kautta ja kirjekuoren pitäisi olla sinetöity. Kysyisin, että tekeekö lukiot Suomessa tälläistä? Että onko edes mahdollista saada lukio lähettämään todistukset puolestani?

Vastaus

Hei,

kiitos kysymyksestä ja onnea opiskelupaikasta!

En tietysti tiedä, missä olet kopiot todistuksistasi teettänyt, mutta et voi itse kopioida todistustasi ja lähettää sitä yliopistolle. Voit pyytää kopion omalta koulultasi tai käyttää kopiointipalvelua. He ottavat todistuksesta kopion ja laittavat siihen virallisen leiman. 

Suomessa julkinen notaari huolehtii todistusjäljennösten, ansioluetteloiden ja allekirjoitusten oikeaksi todistamisesta. Jos kohdemaan viranomaiset vaativat apostille-todistuksen, sen voi hankkia notaarilta, kuten olet varmaan tehnytkin. 

Leidenin yliopiston FAQ -osiossa sanotaan näin:

"A ‘certified copy’ is a copy of an academic record which has been affixed with an original stamp/seal by the issuing institution, thus proving that it is a genuine copy of an original document issued by that institution.

Always refer to your ‘Admission Statement’ – sent to you by the faculty - for information on which academic records (certified copies) must be sent to the Admissions Office and the exact certification requirements.

If the certified copy is not in Dutch, English, French or German it must be accompanied by an official translation, drawn up by a sworn translator and bearing the original stamp and professional details of the translator."

Suosittelen sinua ottamaan yhteyttä Leidenin yliopistoon varmistaaksesi vielä asian. Sitten voit kysyä asiaa lukioltasi. Myös maistraatista voi kysyä neuvoa. Asia varmasti selviää.

Lisätietoja voit kysyä myös:

Toivottavasti todistusasia selviää pikaisesti!

Ystävällisin terveisin,

Aino, Studentum.fi

26 kesä 2018
Opiskelu Iso-Britanniassa
Haluaisin Englantiin yliopistoon, mutta rahatilanne huolestuttaa minua. Onko mahdollista saada yliopistosta asuntola vai miten asutus siellä hoidetaan? Entä rahoitus? Maksaako Kela vai miten?
Minulla on myös vaikeuksia tietää minkälaiseen yliopistoon haluan, mahdollisimman edulliseen ja jossa on jotain kirjoitukseen liittyvää. Haluan nimittäin tulevan ammattini sisältävän kirjoittamista.

Vastaus

Hei, kiitos kysymyksestäsi!

Englannissa useimpien yliopistojen yhteydessä on asuntola, jossa asuminen on mahdollista opiskelijoille. Asuntolassa asuminen ei ole täysin ilmaista, mutta halvempaa kuin yksityisessä vuokra-asunnossa.

Kela maksaa opintotukea ulkomailla opiskeleville suomen kansalaisille, jos

  • opinnot ovat päätoimisia ja vastaavat Suomessa tuettavia opintoja.
  • oppilaitos on julkisen valvonnan alainen
  • sinulla on kotikunta Suomessa vähintään kaksi vuotta opintojen alkamista edeltäneen viiden vuoden aikana
  • sinulla on elinolosuhteiden perusteella muuten kiinteä yhteys Suomeen

Lisätietoja Kelan maksamista tuista ulkomaille kannattaa kysyä Kelan asiakaspalvelusta.

Iso-Britanniassa on paljon yliopistoja, suuremmissa kaupungeissa jopa useampia kuin yksi. Yliopistojen koulutustarjonta on laaja, ja kirjoittamista sisältäviä koulutuksia on varmasti paljon. Sinuna aloittaisin ensin tutkimaan Iso-Britannian kaupunkeja ja valitsemaan niistä mieluistat opiskelukaupungit. Sitten voit tutustua niiden yliopistoihin ja koulutustarjontaan.

Toivottavasti sopiva koulutus löytyy! 

Ystävällisin terveisin,

Aino, Studentum.fi


Tilaa uutiskirje
Tilaa kuukausittain ilmestyvä uutiskirjeemme, niin saat ajankohtaista tietoa koulutusmaailmasta ja hakuajoista.