Opintotuki ulkomaille

Opintotuki ulkomaille

Opintotuki ulkomaille

Suomalaista opintotukea voi saada ulkomaille koko tutkinnon suorittamista varten sekä kotimaan tutkintoon liittyvään opiskelijavaihtoon tai harjoitteluun. Opintotuki koostuu opintorahasta, asumislisästä sekä opintolainan valtiontakauksesta. Opintotukea myönnetään ulkomaille, jos seuraavat ehdot täyttyvät:

 • Opinnot vastaavat Suomessa tuettavia opintoja
 • Opinnot edistyvät ulkomailla vietetyn jakson aikana
 • Opiskelun tulee olla päätoimista sekä tutkintoon johtavaa. Näin ollen etäopintoihin tai yksittäisille kursseille ei myönnetä opintotukea
 • Ulkomailla oleskelu on luonteeltaan tilapäistä ja opiskelusta johtuvaa. Myös koko tutkintoa suorittavan opiskelijan katsotaan olevan ulkomailla tilapäisesti
 • Hakijalla on ollut kotikunta Suomessa vähintään kahden vuoden ajan opintojen alkamista edeltävän viiden vuoden aikana.

  Vaihtoon lähtevä opiskelija saa normaalin opintorahan, joka on enimmillään 250 euroa kuukaudessa. Ulkomaille maksetaan korotettua asumislisää, joka on enimmillään 210 euroa kuukaudessa. Lisäksi valtion takaamaa opintolainaa voi ulkomailla opiskeleva saada korkeintaan 800 euroa kuukaudessa. Jotkin Euroopan maat luokitellaan alhaisen vuokratason maiksi, ja näihin maihin maksetaan matalampaa asumislisää. Alhaisen vuokratason maat ovat:

  • Bulgaria, Romania ja Slovenia
  • Latvia, Liettua, Puola, Tsekki, Ukraina, Valko-Venäjä, Venäjä ja Viro
  • Slovakia ja Unkari

  Opintotuen hakeminen

   Voit jättää opintotukihakemuksen, kun olet saanut todistuksen oppilaitokseen hyväksymisestä. Ulkomaille tukea voi hakea  verkossa Kelan asiointipalvelussa. Palveluun kirjaudutaan omilla verkkopankkitunnuksilla tai sähköisellä henkilökortilla. Vaihtoehtoisesti tukea voi hakea käyttämällä ulkomailla tutkintoa suorittavan opintotukihakemusta.


   Lue lisää:

   » Suomalaiset apurahat ja stipendit ulkomailla opiskeluun

   » Ulkomaiset apurahat ja stipendit ulkomailla opiskeluun

   » Selaa koulutusvaihtoehtoja ulkomailla


   Tilaa uutiskirje
   Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.