Lääketieteen opinnot ulkomailla

Lääketieteen opinnot ulkomailla
Lääketieteen opinnot ulkomailla


Lääkäriksi ulkomailla?

Moni suomalainen lääkärin ammatista ja lääketieteen opinnoista haaveileva nuori, ja vähän vanhempikin, päätyy suorittamaan lääketieteen lisensiaatin tutkinnon ulkomailla. Suomalaisten oppilaitosten korkeat pääsyvaatimukset, sekä kansainvälisten tutkintojen noussut arvostus ovat alentaneet suomalaisten kynnystä opiskella lääketiedettä ulkomailla. Merkittävä osa ulkomailla lääketiedettä opiskelevista suomalaisista opiskelee Virossa, mutta myös muut EU-maat sekä EU-maiden ulkopuolella suoritettavat opinnot kiinnostavat yhä enemmän.

Aloittaaksesi lääketieteen opinnot ulkomailla sinun tulee olla koulutukseltasi vähintään ylioppilas. Osa oppilaitoksista järjestää hakijoille pääsykokeen, ja merkittävä osa vaatii ulkomailta tulevilta hakijoilta virallisen kielitestin suorittamista. Suurimmassa osassa ulkomaisista oppilaitoksista opiskelijat maksavat lukukausimaksuja, jotka vaihtelevat kohdemaan, oppilaitoksen ja koulutusohjelman mukaan. Opintoihin on tietyin ehdoin mahdollista hakea Kelan myöntämää opintotukea Suomesta, mutta se ei yksin riitä kattamaan usein korkeistakin lukukausimaksuista aiheutuneita kustannuksia. Ulkomailla suoritettaviin lääkäriopintoihin hakeutuessasi onkin tärkeää selvittää opintojen kustannukset ja rahoitusmahdollisuudet erittäin tarkasti.

Työskentely Suomessa opintojen jälkeen

Terveydenhuollon ammattihenkilönä työskenteleminen Suomessa edellyttää Valviran myöntämää ammatinharjoittamisoikeutta. Jos siis haluat työskennellä opintojesi jälkeen lääkärinä Suomessa, tulee sinun hakea Suomeen palattuasi virallista toimilupaa Valviralta eli Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolta.

Jos olet suorittanut tutkintosi toisessa EU-maassa, pätee se yhteisen EU-direktiivin mukaan yleensä sellaisenaan myös Suomessa. Kuitenkin myös tässä tapauksessa sinun tulee hakea ammatinharjoittamiseen vaadittava toimilupa Valviralta. EU-maiden ulkopuolella tutkinnon suorittaneet saattavat joutua täydentämään opintojaan tai suorittamaan ammattipätevyyden osoittavan kelpoisuuskokeen ennen toimiluvan saamista.

Lue lisää:

» Ulkomailla suoritettaviin opintoihin hakeminen

» Tutkinnon suorittaminen ulkomailla

» Selaa sosiaali- ja terveysalan ja lääketieteen koulutusvaihtoehtoja ulkomailla


Tilaa uutiskirje
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.