Sivuston käyttötapa: Mobiili

Opintojen rahoitus ulkomailla

Apurahat ja stipendit

Opintojen rahoitus ulkomailla

 

Yleistä ulkomailla suoritettavien opintojen rahoituksesta

Koulutus on aina sijoitus tulevaisuuteen, mutta opiskelijan on hyvä selvittää opintojen rahoitus hyvissä ajoin ennen opintojen alkua, etenkin silloin, jos haaveilet opinnoista ulkomailla. Suositeltavaa on, että hankit ulkomailla suoritettavien opintojesi rahoituksen Suomesta jo ennen lähtöäsi, sillä kohdemaassa rahoituksen järjestäminen voi olla hankalaa, usein jopa mahdotonta. Suomesta on mahdollista hakea opintotukea sekä vaihto-opiskeluun että koko tutkinnon suorittamiseen ulkomailla. Lisäksi ulkomailla opiskeluun on tarjolla opiskelumuodosta riippuen erilaisia apurahoja ja stipendejä.

Jotkin valtiot haluavat varmistaa maahan muuttavan opiskelijan toimeentulon etukäteen esimerkiksi viisumin myöntämisen yhteydessä. Opiskelukustannuksista ja mahdollisista opintojen rahoitusvaihtoehdoista kannattaa tiedustella  aina suoraan siltä oppilaitokselta, jonka koulutusvaihtoehdoista olet kiinnostunut. Opiskelijavaihdon rahoituksesta saat parhaiten lisätietoa oman oppilaitoksesi kansainvälisistä palveluista.

Lukukausimaksut ja muut kustannukset

Lukukausimaksut ovat tyypillisiä lähes kaikissa maissa Pohjoismaiden ulkopuolella. Lukukausimaksut vaihtelevat maasta ja koulutusohjelmasta riippuen, usein merkittävästikin. Kustannukset voivat vaihdella noin 4000−20 000 euron välillä opintovuodessa.

Lukukausimaksujen lisäksi opiskelija joutuu kattamaan asumis- ja elinkustannuksensa kohdemaassa. Muita kustannuksia tulee muun muassa lennoista ja vakuutuksista sekä mahdollisista viisumimaksuista. Myös tenteissä käymisestä voidaan laskuttaa. Usein elinkustannukset ulkomailla voivat kuitenkin olla Suomea alhaisemmat.

Apurahat ja stipendit ulkomailla opiskeluun

Rahoitusmahdollisuuksia ulkomailla opiskeluun ovat muun muassa Kelan myöntämä opintotuki, yliopistojen apurahat, yksityisten säätiöiden ja järjestöjen jakamat apurahat, kaupunkien ja kuntien myöntämät opintostipendit, kansainvälisten säätiöiden ja järjestöjen myöntämät apurahat ja stipendit, monenkeskisten vaihto-ohjelmien stipendit (kuten Erasmus tai Nordplus) ja valtioiden välisten kulttuuri- tai stipendivaihto-ohjelmien apurahat (CIMO). Tietyissä maissa sinulla on myös mahdollisuus hankkia rahoitusta opintoihisi tekemällä osa-aikatyötä opintojesi ohessa. 

Lisätietoa ulkomailla suoritettavien opintojen rahoituksesta
 

» Opintotuki ulkomaille

» Suomalaiset apurahat ja stipendit ulkomailla opiskeluun

» Ulkomaiset apurahat ja stipendit ulkomailla opiskeluun

» Työskentely ulkomailla opintojen ohessa


Lisätietoa opiskelusta ulkomailla
 

» Selaa koulutusvaihtoehtoja ulkomailla

» Lue lisää opiskelusta ulkomailla

» Lue lisää hakemisesta ulkomailla suoritettaviin opintoihin

» Maaoppaat
 
Tilaa uutiskirje
Tilaa kuukausittain ilmestyvä uutiskirjeemme, niin saat ajankohtaista tietoa koulutusmaailmasta ja hakuajoista.