Voiko ammattikoulusta lähteä vaihtoon ulkomaille?

03 touko 2019
KYSYMYS
Hei. Olen ekalla vuodella ammattikoulussa opiskelemassa rakennusalaa. Haluaisin lähteä ulkomaille vaihtoon toisena vuonna. Onko se ammattikoulussa mahollista lähteä vaihtoon. Ja minä en ole kovin hyvä englannissa niin estääkö se minun vaihtoon lähtemisen kokonaan? Haluaisin juuri sen takia vaihtoon, että oppisin paremmin englantia.

Vastaus

03 touko 2019

Hei!

Kiitos kysymyksestä. Ammattikoulusta voi hyvin lähteä ulkomaille kehittämään omaa osaamistaan ja koulusta riippuen voit yhdistää kokemukseesi sekä työssäoppimista että opiskelua. Toki täysi-ikäisyys saattaa jossain tapauksissa olla ehtona lähtemiselle. 

Opetushallituksen Maailmalle.net-sivustolla kerrotaan ulkomaille lähdöstä näin: 

Ammatillisessa koulutuksessa lähdetään ulkomaille yleensä työssäoppimaan, mutta koulusta riippuen voit myös opiskella ulkomaisessa oppilaitoksessa tai yhdistää opiskelun ja työssäoppimisen. Ulkomaanjakso hyväksytetään osaksi suomalaista tutkintoasi. Vaihtoon lähdetään yleensä opintojen loppuvaiheessa.

Oppilaitokset myöntävät tukea tapauskohtaisesti. Apurahan suuruuteen vaikuttavat kohdemaa, vaihdon pituus ja kokonaiskustannukset. 

Kielitaidon osalta kannattaa pohtia sopivaa kohdemaata, sillä joissakin maissa olisi hyvä osata paikallista kieltä englannin lisäksi. Ulkomailla opiskelun yksi tarkoitus onkin kielitaidon kartuttaminen, joten ei haittaa, jos on vielä hiukan epävarma osaamisestaan.

Seuraavaksi sinun kannattaa jutella ammattikoulun opinto-ohjaajan/vastuuopettajan kanssa ja tiedustella, kuka oppilaitoksessasi vastaa kansainvälisestä toiminnasta (esim. kansainvälisyyskoordinaattori tai kv-vastaava). Sitten voitte yhdessä selvittää, minkälaisia vaihtoehtoja juuri sinun ammattikoulusi tarjoaa ulkomaille lähdön suhteen. 

Jos haluat lukea lisää vaihto-opiskelukokemuksista ja ulkomailla opiskelusta, voit tutustua tähän artikkeliin: Tarinoita ulkomailla opiskelusta.

Tsemppiä opintoihin!

Ystävällisin terveisin,

Marija, Studentum.fi

Tilaa uutiskirje
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.