Kaksoistutkinnolla Ruotsiin yliopistoon

21 tammi 2015
KYSYMYS
Hei!

Olen haaveillut opiskelusta Tukholman yliopistossa jo pitkään. Tukholma kaupunkina on tuttu ja puhun hyvää ruotsia, joten sen puolesta ongelmia ei tulisi. Ajattelinkin hakea seuraavaksi Tukholmaan ja katsoa, josko pääsen.

Ainoa ongelma hakuuni (tai no ei se varsinainen ongema ole) on se, että olen suorittanut kaksoistutkinnon. Olen siis ylioppilas, mutta minulla ei ole lukion päättötodistusta, vaan pelkästään yo-todistus ja ammattikoulun päättötodistus. Tiedän, että olen oikeutettu hakemaan, pelkästä ammattikoulustakinhan voi hakea, mutta kuinka hakuprosessi sujuu? Mitkä paperit minun pitää lähettää ja mistä papereista saan tarvittavat pisteet? "Tavalliset" ylioppilaathan lähettävät yo-todistuksen ja lukion päättötodistuksen ja saavat niiden mukaan pisteet, mutta kuinka minun tapauksessani? Katsotaanko Ruotsissa pelkästään ylioppilastodistustani (hyvät arvosanat), pelkkää ammattikoulun päättötodistusta (keskinkertaiset arvosanat) vai mitä?

Kiitos!

Vastaus

21 tammi 2015

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi!  Ruotsissa ei kaksoistutkintoa järjestetä samalla tavalla kuin Suomessa, eikä ammattikouluakaan samassa muodossa ole, joten en suoraan löytänyt vastausta siihen, mistä kaikista papereista sinulle lasketaan pisteet. Suomessahan kaksoistutkinnon suorittaneet hakevat yliopistoon ylioppilastodistuksella, ja ammattikorkeakouluihin voi hakea sekä ammattikoulun päättötodistuksella, että ylioppilastodistuksella. Voi olla, että sinun tulee lähettää kouluun kaikki paperit, eli sekä ylioppilastodistus, että ammattikoulun päästötodistus. Mutta on myös mahdollista, että pisteet lasketaan vain lukiosta saamasi todistuksen arvosanoista. Suosittelenkin sinua olemaan yhteydessä suoraan Tukholman yliopistoon.

Onnea hakemiseen!

Terveisin,
Saara
Studentum.fi

Tilaa uutiskirje
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.