Opas ulkomailla opiskeluun

Ultimaattisesta ulkomailla opiskelun oppaastamme löydät kaiken tarvitsemasi tiedon ulkomailla opiskelusta!

Opas ulkomailla opiskeluun

Miksi lähteä opiskelemaan ulkomaille?

Ulkomailla opiskelu on useimmille unohtumaton kokemus, jota ei antaisi pois mistään hinnasta. Se voi muuttaa elämän suunnan, ja useimmiten positiivisesti. Etkö usko? Lue alta, miksi ulkomailla opiskelu kannattaa!

Itsenäistyt.

Ulkomailla opiskelu pakottaa itsenäistymään. Hankaluuksia tulee varmasti eteen, mutta ne ovat sen arvoisia. Ulkomailla opiskelleet sanovat usein, että ulkomailla opiskelu oli suurta henkisen kasvun aikaa.

Opit toisesta kulttuurista asioita, joita et oppisi muuten ja joista on hyötyä tulevaisuudessa.

Sillä ei ole väliä matkustatko kymmenen aikavyöhykettä itään vai naapurimaahan Ruotsiin, ulkomailla opiskelu avaa silmät uudenlaisille ihmisille, elämäntyyleille ja kulttuureille. Yhteiskunta on globaalimpi kuin koskaan, ja ulkomailla opiskelu tekee sinusta kokonaisvaltaisesti sivistyneemmän maailmankansalaisen.

Työnantajat huomaavat, että olet erityislaatuinen.

Saat ulkomailla opiskellessasi arvokkaita taitoja, jotka myös työnantajat huomaavat. Opit vuorovaikutustaitoja ja ihmistuntemuksesi paranee. Opit ajattelemaan kriittisesti ja katsomaan asioita useammasta eri vinkkelistä. Erotut siis joukosta, ja pelkästään positiivisesti.

Opetus voi olla alansa huippua, jollaista ei Suomesta saa.

Ajatellaan, että opiskelet argeologiksi. On tavattoman arvokasta opiskella maassa, jossa pääsee tutkimaan ja katsomaan historiallisia kohteita paikan päällä. Opetus on Suomessa huippuluokkaa, mutta maailmalta löytyy useita uraauurtavia huippuyliopistoja. Katso siis nykyistä kouluasi pidemmälle ja tutustu mahdollisuuksiin.

Opit itsestäsi enemmän.

Kun lähdet rohkeasti pois omalta mukavuusalueeltasi, kasvat henkisesti. Lähtö tutuista ympyröistä vaikka vain muutamaksi kuukaudeksi ei aina ole helppoa, mutta takuulla palkitsevaa. Koti-ikävä, hämmentävä kielimuuri ja sekaannukset vieraan valuutan kanssa auttavat sinua selvittämään, mistä olet oikein tehty.

Opit tärkeitä matkustustaitoja.

Matkustaminen itsessään on tärkeä taito, jota voi opetella ja jota oppii vain matkustelemalla. Ulkomailla opiskellessa oppii toki maan kulttuurista ja tavoista, mutta myös suunnistamaan suurkaupungeissa, hahmottamaan monimutkaisia metrokarttoja ja kommunikoimaan ilman yhteistä kieltä. Kaikki nämä taidot ovat hyödyllisiä matkustellessa opiskelun jälkeenkin.

Laajennat verkostoasi.

Jos aiemmat perustelut eivät tunnu riittäviltä, opiskelemaan kannattaa lähteä myös uusien ystävyyssuhteiden vuoksi. Aluksi uusiin tyyppeihin tutustuminen voi olla suomalaiselle mentaliteetille pelottavaa, mutta lopussa kiitos seisoo. Bondailitpa sitten samaan paikkaan opiskelemaan tulleen maamiehesi tai paikallisten opiskelijoiden kanssa, oman tuttavapiirin laajentaminen tekee hyvää sosiaaliselle elämälle. Kun on ystäviä ulkomailla, aina löytyy hyvä syy matkustaa takaisin!

Uppoa ihanaan kielikylpyyn.

Uuden kielen oppiminen on jännittävää. Etenkin, jos opiskelit uutta kieltä edellisen kerran peruskoulussa. Heti kun opit perussanaston, huomaat asioinnin paikallisten kanssa muuttuvan sujuvammaksi.

Kohtaat uusia seikkailuja.

Ei tarvitse kiivetä maan korkeimmalle vuorelle, jotta voi sanoa seikkailleensa. Joskus pelkän uuden ruuan syöminen on tarpeeksi suuri seikkailu. Laitat itsesi alttiiksi uusille kokemuksille, joita et kokisi koti-Suomessa. Muistoja saa ja kannattaakin taltioida ja laittaa Instagramiin tai ryhmäkeskusteluihin, mutta muista silti laittaa puhelin välillä repun pohjalle ja nauttia uusista kokemuksista kaikin aistein.

Kaikki ulkomailla omaksutut asiat seuraavat kotiin.

Kotiinpaluu lukuvuoden tai vuosien ulkomailla asustelun jälkeen saattaa tuntua ristiriitaiselta. Nurinkurinen kulttuurishokki ei ole mikään vitsi, mutta se on vain merkki henkisestä muutoksesta ja kasvusta. Olet varmasti oppinut uusia ajatusmalleja ja toimintatapoja. Saatat jopa huomata, kuinka paljon oikeastaan kaipasit Suomea poissaollessasi.

Mitä ulkomailla voi opiskella?

Moni ajattelee, että ulkomailla opiskelu tarkoittaa automaattisesti lukukauden tai -vuoden vaihtoa, mutta se ei ole ainoa tapa opiskella ulkomailla. Ulkomaille voi lähteä opiskelemaan oikeastaan missä vaiheessa opintotaivalta tahansa.

Lukio / High school

Ei tarvitse olla korkeakouluopiskelija opiskellakseen ulkomailla.

Nuoremmille oppilaille on tarjolla muutaman viikon kielimatkoja kesäisin. Kielimatkat ovat hyviä paikkoja oppia kieltä ja kokeilla, millaista ulkomailla opiskelu vieraalla kielellä on.

Voit suorittaa koko lukion ulkomailla tai lähteä vaihtoon kokonaiseksi lukuvuodeksi. Vuoden kestävä vaihtovuosi on todellinen tulikaste ulkomailla opiskeluun, puhumattakaan kolmen vuoden opinnoista.

Opit käyttämään kieltä kuin paikalliset, itsenäistyt ja kasvat henkisesti. Jos haaveilet suorittavasi yliopistotutkinnon ulkomailla tulevaisuudessa, on lukiossa vietetystä vaihtovuodesta takuulla hyötyä.

Foundation programs / Pathway programs

Nämä hiukan omituisilta kuulostavat ohjelmat on tarkoitettu lukiosta valmistuneille, jotka haluavat valmistautua yliopisto-opintoihin.

Ohjelmien avulla voit tutustua maan kulttuuriin ja opetusjärjestelmään jo ennen, kuin haet tutkintokoulutukseen ulkomaille. Nämä ovat eräänlaisia valmennusohjelmia.

Foundation ja Pathway programs -ohjelmat ovat usein maksullisia, ja niitä on tarjolla ympäri maailmaa monille eri aloille.

Tutkinto-ohjelmat / Associate’s degree

Tutkinto-ohjelmat ovat alemman asteisia kaksivuotisia ohjelmia (Associate Degree), joita järjestetään etenkin USA:ssa. Tutkinto-ohjelmat valmentavat ammatteihin tai ne voivat olla osa Bachelor-tutkintoa.

Tutkinto-ohjelma voi olla hyvä vaihtoehto ennen kanditutkinnon suorittamista. Huomaathan kuitenkin, että Associate Degree -tutkinto ei ole Suomessa tunnustettu tutkinto.

Kandidaatin tutkinnot / Bachelor’s degree

Yliopistosta tai ammattikorkeakoulusta voi lähteä lukukaudeksi vaihtoon ulkomaille. 

Voit kuitenkin suorittaa myös koko tutkinnon ulkomailla. Silloin vietät toisessa maassa 3–4 vuotta opiskellen. Vaihtoehtoja on satoja, joista voit valita juuri omia toiveitasi vastaavan koulun.

Maisterin tutkinto / Master’s degree

Onko kandi jo suoritettu? Vielä ei ole liian myöhäistä lähteä ulkomaille opiskelemaan!

Tutustu satoihin maisteritutkintoihin ympäri maailmaa ja löydä tutkinto, joka sopii täydellisesti haaveisiisi. Sopiva maisteritutkinto auttaa työllistymään unelma-alallesi ja laajentaa muutenkin uramahdollisuuksiasi tulevaisuudessa.

Tohtoriksi?

Myös tohtoriksi voi opiskella ulkomailla. Tohtoriohjelmiin riittää yleensä hakijoita, ja paikkoja on vain rajallinen määrä.

Jos et löydä sopivaa paikkaa kotimaisista yliopistoista, voit tarkistaa ulkomaisten yliopistojen tarjontaa. Kenties sieltä löytyisi sopiva vaihtoehto?

Kielikoulut / Language schools

Haluatko kehittyä uuden kielen mestariksi? Muutaman viikon mittaisilla intensiivisillä kielikursseilla uuden kielen oppii leikiten.

On aika ainutlaatuista, jos kieltä pääsee opiskelemaan autenttisessa ympäristössä paikallisten ympäröimänä. Kielikurssi on siis hyvä valinta silloin, kun todella haluat oppia uuden kielen!

Sertifikaatit ja diplomitCertificates and diplomas

Jonkun erityisen taidon tai intohimon parissa opiskelu on monen unelma. Silloin sertifikaatti tai diplomi voi olla sopiva vaihtoehto.

Saa oppia ranskalaisilta huippukonditoreilta tai hanki vaikkapa digitaalisen markkinoinnin diplomi! Lyhyet koulutukset ovat oivia oman ammattiosaamisen kasvattamisessa. Ne myös auttavat erottautumaan työmarkkinoilla.

Miten ulkomailla opiskelu onnistuu?

Kun päätös ulkomailla opiskelusta on tehty, on tiukan suunnittelun aika. Itselleen on esitettävä useita kysymyksiä: Milloin kannattaa lähteä? Pystynkö rahoittamaan opinnot? Mihin maahan lähden? Miten haen? Hyvä suunnittelu kannattaa, joten varaa siihen aikaa.

Milloin ulkomaille kannattaa lähteä opiskelemaan?

Jos valmistuit juuri kandiksi, on luonnollista jatkaa opiskelua esimerkiksi maisteriksi ulkomailla. Jos et kuitenkaan vielä ole päässyt opinnoissasi niin pitkälle, kannattaa miettiä muitakin vaihtoehtoja.

Mieti, missä välissä ulkomailla opiskelusta on eniten hyötyä opiskelujen etenemisen tai omien päämäärien suhteen. Ota selvää, miten ulkomailla opiskelu vaikuttaa esimerkiksi valmistumisaikatauluun, työharjoitteluun, opintopisteisiin ja kurssien hyväksilukuun.

Kun haet korkeakouluvaihtoon, ole tarkkana eri koulujen vaatimuksen kanssa. Koulut seuraavat sitä, monennenko vuoden opiskelija olet tai paljonko opintopisteitä sinulla on jo kerättynä. Asioista kannattaa keskustella oman oppilaitoksen opinto-ohjaajan kanssa. Useimmissa korkeakouluissa järjestetään myös infoluentoja ulkomailla opiskelusta. Niihin kannattaa osallistua, jos on kiinnostunut vaihto-opiskelusta.

Pystynkö rahoittamaan ulkomailla opiskelun?

Ulkomailla opiskelu voi olla hyvinkin kallista, ainakin silloin, jos suoritat koko tutkinnon ulkomailla tai lähdet vaihtoon lukiosta. Vaihtoon lähtö korkeakoulusta ei yleisesti maksa mitään. EU- ja ETA-maissa opiskelu on EU- ja ETA-maiden kansalaisille ilmaista. Maksulliset koulut ovat tietysti erikseen – niiden rahoittamiseksi voit hakea erilaisia tukirahoja ja apustipendejä.

Ulkomailla opiskelevat saavat Suomesta opintolainaa. Voit saada Kelan myöntämää opintotukea ulkomaille, jos opintosi ulkomailla hyväksytään Suomessa suorittamiisi opintoihin. Rahoitusvaihtoehtoihin kannattaa tutustua ennen lopullisen päätöksen tekoa.

Kuinka paljon ulkomailla opiskelu maksaa?

EU- ja ETA-maiden kansalaisille EU- ja ETA-maissa opiskelu on ilmaista, mikäli kyseessä ei ole jokin yksityinen ja maksullinen oppilaitos. Muualla opiskelu voi maksaa useita tuhansia lukuvuodessa.

Mahdollisen lukukausimaksun lisäksi on otettava huomioon muut kustannukset. Esimerkiksi jo pelkkä matkustaminen kohdemaahan maksaa. Asuminen, ruokakustannukset ja muut välttämättömät asiat voivat viedä yllättävän suuren siivun budjetista.

Ennen kuin vaivut epätoivoon, muista tarkistaa Kelalta, millaisiin tukiin olet oikeutettu lähtiessäsi ulkomaille opiskelemaan. Opintolaina on aina vaihtoehto, ja Suomi on pullollaan erilaisia tahoja, joilta voi hakea apurahaa.

Aloita tutkimustyö

Kun päätös ulkomaille lähdöstä on tehty ja käytännön asioita on saatu järjestykseen, onkin aika alkaa miettiä, minne haluaa lähteä! Tämä on se paljon hauskempi homma.

Mihin oikein lähtisin opiskelemaan?

Useimmilla on joku mututuntuma siitä, minne päin maailmaa haluaisi lähteä opiskelemaan. On kuitenkin hyvä hiukan kartoittaa vaihtoehtoja. Kenties joukosta löytyy unohdettu jalokivi ja päätät muuttaa suunnitelmaa!

Jos olet lähdössä vaihtoon, kannattaa tutustua oman koulun kumppanioppilaitoksiin. Tämä on helpoin ja varmaankin yleisin tapa valita kohdemaa ja -kaupunki. Yhteistyöoppilaitoksiin on verrattain helpompi lähteä kuin ottaa kokonaan itse selvää oppilaitoksista ja olla niihin itsenäisesti yhteydessä.

Tutustu maaoppaisiin:

Jos tiedät jo, minne haluat...

Jos sinulla on jo selvät sävelet kohdemaan suhteen, on vain mietittävä, minne hakee. 

Onko oppilaitoksella sellaisia kursseja, jotka kohtaavat omien urasuunnitelmiesi kanssa? Jos suunnittelet opiskelevasi kandin tutkinnon ulkomailla, kannattaa ottaa huolellisesti selvää, missä voit sen jälkeen hyväksytysti jatkaa maisterivaiheeseen. Jos lähdet vaihtoon, ota etukäteen selvää, mitä kursseja voit hyväksilukea ja kuinka paljon saat opintopisteitä.

Jos lähdet vaihtoon, mitä kursseja voit hyväksilukea Suomen oppilaitoksessa ja kuinka paljon saat opintopisteitä? Jotkut oppilaitokset saattavat olla tiukkoja siinä, mitä saat hyväksi luettua vaihtojakson jälkeen. On otettava huomioon, saatko tarpeeksi opintopisteitä ja viivästyttääkö vaihtovuosi valmistumista.

Mistä löydän sopivan koulun?

Kun olet päättänyt maan, johon haluat lähteä opiskelemaan, on aika alkaa etsiä sopivaa oppilaitosta. Kokeile näitä muutama vaihtoehtoa:

Hakukoneet

Google on ihan hyvä paikka aloittaa etsiminen, mutta enemmän kohdennetut lähteet kuten educations.com tai studentum.fi auttavat sinua vertailemaan eri vaihtoehtoja. Eri vaihtoehtojen vertailu on hyvä lähtökohta etsimisprosessille. Hakukoneessa pystyt suodattamaan vaihtoehtoja maan, kaupungin, koulutustyypin ja kategorian mukaan.

Ranking-listat

Jos sinua kiinnostaa kohdemaan sijasta ennemminkin oppilaitoksen sijoittuminen vertailussa, kannattaa tutustua erilaisiin ranking-sivustoihin (THE, QS, US News), jotka keräävät listaa ja vertailevat oppilaitoksia ympäri maailmaa. Älä anna vertailujen viedä liikaa huomiotasi. Vaikka oppilaitos ei olisi maailman Top 20 parhaan joukossa, se ei tarkoita, ettetkö saisi siellä huippuluokan opetusta.

Yhteistyöoppilaitokset

Jos olet lähdössä vaihtoon, ota selvää oman oppilaitoksesi yhteistyökouluista.

Palaa alkuun

Miten hakea ulkomaille opiskelemaan?

Kun maa ja oppilaitos on päätetty, alkaa hakuprosessi. Usein yksi suurimmista syistä jättää lähtemättä ulkomaille opiskelemaan on, että hakusysteemiä pelätään ja ajatellaan sen olevan aivan liian monimutkainen juttu. On totta, että ulkomaille hakiessa käytännöt ovat erilaiset kuin mihin meillä on totuttu, mutta se ei tarkoita, että ulkomaille olisi mahdotonta hakea.

Hyväksy opiskelupaikka!

Onneksi olkoon! Sinut hyväksyttiin ulkomaiseen kouluun! Olitko niin onnekas, että sait paikan useammastakin koulusta? Valinta voi olla yllättävän vaikea, ja ymmärtäähän sen, onhan kyse isosta päätöksestä.

Jos päätöstä ei meinaa syntyä, listaa jokaisen oppilaitoksen hyvät ja huonot puolet. Tässä asioita, joita kannattaa pohtia:

Maksut. Onko jokin oppilaitos toista kalliimpi? Sijaitseeko se kalliimmassa kaupungissa tai maassa kuin jokin toinen? Onko jossakin koulussa paremmat etuudet opiskelijoille?

Opiskelijaelämä. Opiskelijakulttuurista ei ehkä saa parasta mahdollista käsitystä ennen kuin on itse paikan päällä, mutta tutustu oppilaitoksen nettisivuihin ja somekanaviin. Millaisia aktiviteetteja siellä on tarjolla? Millainen tunnelma somesta välittyy? Näetkö itsesi viettämässä aikaa juuri tässä ympäristössä?

Kurssitarjonta. Täyttääkö jokin koulu paremmin toiveesi kuin toinen? Luuletko, että toisen oppilaitoksen kurssitarjottimelta löytyy sinua hyödyttäviä kursseja enemmän?

Mutu-tuntuma. Älä valitse koulua ystäviesi tai vanhempiesi toiveiden perusteella. Mikä fiilis sinulla tulee, kun ajattelet itsesi kuhunkin oppilaitokseen? Epäilyttääkö jokin asia toisessa enemmän? Luota vaistoosi, todennäköisesti teet silloin parhaan valinnan.

Jäitkö ilman paikkaa?

Jos hyväksymiskirjettä ei saavu, olo on kieltämättä turhautunut ja surullinen. Pidä mielessä, että oppilaitoksiin on kova kilpailu. Vaikka sinua ei hyväksytty tällä kertaa, seuraavalla kerralla tilanne voi olla jo toinen. Seuraavalla kerralla tiedät, miten toimia ja mitä odottaa sekä sinulta löytyy jo kokemusta hakemisesta – se helpottaa prosessia. Hae seuraavana vuonna uudestaan ja laajenna valikoimaa. Mieti välivuodelle sellaista tekemistä, joka edesauttaa seuraavan vuoden hakuprosessia.

Palaa alkuun

Oletko valmis lähtöön?

Mistä aloittaa valmistautuminen, kun opiskelupaikka on varma? Tehtävää riittää ja joskus aikataulu voi olla tiukka. Ei auta muuta kuin tehdä itselle selkeä tehtävälista ja alkaa purkaa sitä kohta kohdalta.

Itselle sopivan asumismuodon päättäminen ja asunnon etsiminen kannattaa aloittaa heti opiskelupaikan varmistuttua, etenkin, jos lähtö on pian. Budjetin suunnittelu auttaa asumismuodon päättämisessa, ja se kannattaa muutekin – ulkomailla opiskelu voi tulla yllättävän kalliiksi, joten oma budjetti kannattaa olla linjassa elämäntyylin kanssa.

Laadi budjetti

Raha-asioiden järjestely on yksi ulkomailla opiskelun hankalimmista asioista. Kaikki on uutta ja jännittävää. Rahaa kuluu uusiin hankintoihin, opiskelijarientoihin ja kaikkeen hauskaan, mitä koti-Suomessa ei pääse kokeilemaan. Kestää hetki tajuta, ettet olekaan lomamatkalla vaan opiskelemassa, eikä käytössäsi olekaan loma- vaan opiskelijabudjetti. Ulkomailla opiskelusta on otettava kaikki irti, mutta yritä tehdä se kukkaroystävällisesti!

Muutama yksinkertainen vinkki, joilla onnistut säästämään rahaa:

Ota opiskelijakortti mukaan kaikkialle. Monissa maissa opiskelijoille on omat opiskelijakortit, joilla pääsee halvemmalla esimerkiksi museoihin, turistinähtävyyksiin tai elokuviin. Suomesta on mahdollista hankkia kansainvälinen opiskelijakortti, joka on käypä useimmissa maissa.

Tee ruokaa kotona. Ulkona syöminen tulee yllättävän kalliiksi, vaikka ruoka olisikin verrattain halpaa. Kotona kokkaamisella säästää rahaa helposti. Voit edelleen kokeilla ja syödä paikallista ruokaa, mutta halvemmaksi se tulee kotona tehtynä – voit vaikka kutsua uusia kavereita kylään ja pyytää paikallisia opettamaan kokkausta.

Etsi ilmaisia aktiviteetteja. Tietysti jotkin aktiviteetit ovat maksullisia, mutta ilmaisiakin löytyy yllättävän paljon. Pienellä tutkimustyöllä ilmaisia ulkoilma-aktiviteetteja, rantoja, museoita ja festivaaleja löytyy kyllä.

Pidä kirjaa menoista. Kunnianhimoisen budjetin tekeminen saattaa kirpaista, mutta pidä menoistasi kirjaa, jotta et elä yli varojesi heti kättelyssä. Tsekkaa myös tilisi saldo säännöllisesti etenkin, jos kohdemaassa ei ole käytössä tutut eurot. Vieras valuutta saattaa hämätä, ja rahaa kuluukin huomaamatta enemmän.

Käytä halpoja matkustustapoja. Jos haluat matkustella enemmän ulkomailla opiskelusi aikana, etsi halvimmat tavat matkustaa. Halpalentoyhtiöt, junat ja laivat kannattaa katsoa läpi ja kytätä tarjouksia. Pyörän hankinta saattaa olla fiksu valinta eikä kaikkialle ole aina pakko mennä julkisilla liikennevälineillä, saati taksilla.

Palaa alkuun

Mitä sitten, kun pääsee perille?

Kunhan mahdollinen jetlag on nukuttu pois, on aloitettava pikku hiljaa vierasmaalaiseen arkeen sopeutuminen. Tässä ohjeet, kuinka se tapahtuu ja mistä kannattaa lähteä liikkeelle.

Pari ensimmäistä päivää

Kun saavut ensi kertaa uuteen maahan, pari ensimmäistä päivää ovat jännittäviä ja ehkä uuvuttaviakin. On kuitenkin joitain asioita, jotka on hoidettava heti alta pois, jotta arki alkaisi rullaamaan. Mitä siis pitäisi tehdä heti kohdemaahan saavuttua?

Jos et ole suunnitellut rahan käyttöä, nyt on korkea aika tehdä se.

Ensimmäinen mahdollinen paikka vaihtaa rahaa ei välttämättä ole se paras. Jos kohdemaassasi ei ole euroja, rahaa voi olla kannattavaa vaihtaa jo Suomessa ainakin sen verran, että pääset taksilla pois lentokentältä. Ota aina selvää valuuttakurssista, jotta vältyt turhilta yllätyksiltä.

Joissain kaupungeissa pankki- ja luottokortilla pääsee jo pitkälle eikä käteistä liiemmin tarvitse. Joissain paikoissa käteinen on kuitenkin välttämätöntä eikä kortit aina käy. Ota siis näistäkin asioista selvää etukäteen.

Muista, että nostaessasi ulkomailla rahaa suomalaisella pankkikortilla, rahan nostosta saatetaan periä muutaman euron suuruinen maksu. Rahaa nostaessa ota huomioon myös valuutta.

Hanki puhelin

Ilman puhelinta ei oikein tule toimeen, sillä jo pelkkä yhteydenpito kotiin ja uusiin kavereihin on melko hankalaa ilman sitä. Myös navigointi helpottuu puhelimen avulla. Puhelimen tai puhelinliittymän hommaamiseen on muutama vaihtoehto.

Käytä omaa suomalaista puhelinta, mutta hommaa uusi SIM-kortti. Uuden SIM-kortin hankkiminen lienee se helpoin vaihtoehto. Liittymiä on usein tarjolla erilaisilla sopimuksilla, joista voi valita sen itselleen parhaimman vaihtoehdon.

Voit ostaa halvan kakkospuhelimen. Toinen vaihtoehto on ostaa halpa peruspuhelin toiseksi puhelimeksi, jotta saat sekä oman vanhan SIM-korttisi toiseen puhelimeen ja uuden paikallisen kortin toiseen.

Voit käyttää omaa vanhaa puhelinta, mutta ostaa siihen kotimaiselta operaattorilta kansainvälisen liittymän. Tämä voi tosin tulla yllättävän kalliiksi, mutta on mahdollista. Joissain liittymissä käyttö EU:n alueella on ainakin tiettyyn rajaan asti ilmaista.

Käytä puhelinta vain wifissä. Tämä lienee riskialttein vaihtoehto, mutta myös ilmainen. Laita mobiilidata pois päältä ja käytä puhelinta vain, kun pystyt yhdistämään sen langattomaan verkkoon. Tämä voi kuitenkin olla hankalaa, jos sinun täytyy esimerkiksi kysyä kavereidesi olinpaikkaa, selvittää oman lokaatiosi tai joku haluaa saada sinut nopeasti kiinni.

Osta välttämättömyydet

Matkalaukkua ei kannata täyttää täysikokoisilla shampoopulloilla ja rasvapurkeilla. Voit aivan yhtä hyvin ostaa välttämättömimmät hygieniatarvikkeet paikan päältä. Ota mukaasi matkakokoiset purnukat ja tärkeimmät hygieniatarvikkeet sekä tarvitsemasi lääkkeet. Etsi lähin supermarketti tai apteekki ja osta tuotteet, joita et kotoa tuonut. Joissain tapauksissa tarvitset myös esimerkiksi vuodevaatteet ja pyyhkeet, joita ei kannata rahdata kotoa asti.

Nauti.

Olet vihdoin toteuttamassa unelmaasi. Hengitä syvään ja hymyile – sinä teit sen! Nyt on aika nauttia täysin siemauksin. Hengitä uutta kulttuuria ja huomioi pienet hetket. Nauti epätietoisuudesta, jännityksestä, uusista kokemuksista ja erilaisista asioista. Elät kokemusta, jonka muistat ikuisesti ja jollaista toista et elämässäsi koe. 

Palaa alkuun

Sopeutuminen uuteen ympäristöön

Varaudu erilaisiin käytäntöihin koulumaailmassa

Uusi oppilaitoksesi voi olla hyvin erilainen kuin mihin olet tottunut. Suomalaiselle jotkin käytännöt voivat tuntua todella typeriltä, mutta niihin on nyt vain sopeuduttava.

Erilaiset tavat valvoa oppilaita

Joissain maissa oppilaitokset ovat tarkempia oppilaiden läsnäolosta kuin toisissa. Euroopassa yliopistot ovat yleensä oppilaslähtöisiä, joissa painotetaan itsenäistä opiskelua luokkahuoneen ulkopuolella eikä läsnäololla ole niin suurta merkitystä. Tosin taas esimerkiksi Yhdysvalloissa kouluissa ollaan tarkempia oppilaista, ja tehtäviä tulee paljon ja pienilläkin töillä on suurempi painoarvo.

Käytännöt vaihtelevat maittain ja jopa oppilaitoksittain. Usein käytännöt tehdään selviksi heti opintojen alkaessa. Epäselvyyksistä kannattaa rohkeasti kysyä eikä jäädä arpomaan.

Erilaiset arviointitavat

Joissain maissa keskitytään enemmän loppukokeisiin, kun taas toisissa maissa lukuvuoden aikana annetuilla tehtävillä, esseillä, läsnäololla ja ryhmätehtävillä on kokonaisuudessa suurempi merkitys. Loppukokeiden suuri merkitys voi tuntua pelottavalta, kun Suomessa olemme tottuneet arvosanojen koostuvan useasta eri osa-alueesta.

Ulkomailla opiskellessa kannattaa varautua erilaiseen arviointiasteikkoon. Joissain maissa arviointiasteikko voi olla A:sta F:ään saakka. Tsekissä numero 1 on paras, kun taas Sveitsissä se on numero 6. 

Älä mokaa asiallisuudessa

Suomessa opettajia ja professoreita kutsutaan etunimillä tai joskus jopa lempinimillä. Joissakin maissa, kuten vaikkapa Iso-Britanniassa tämä ei välttämättä tule kuuloonkaan. Kiinnitä huomiota siihen, tuleeko sinun teititellä professoreita vai ei. Alkuun kannattaa olla ennemmin liian asiallinen kuin liian tuttavallinen. Kuuntele, miten paikalliset puhuttelevat opettajia ja ota oppia, sillä opettajien välilläkin voi olla eroja.

Kulttuurishokki

Kulttuurishokki on todellinen ilmiö, eikä siltä aina voi välttyä, vaikka olisitkin kovan luokan travelleri. Kulttuurishokki voi yllättää, kun jättää tutut ympyrät taakse ja hyppää uusiin kuvioihin umpimähkään.

Kulttuurishokissa on neljä vaihetta. Ensimmäinen vaihe on kuherruskuukausi, jolloin kaikki on ihanan uutta ja jännittävää. Rannat, yöelämä, herkullinen ja eksoottinen ruoka – näet itsesi viettämässä loppuelämäsi kyseisessä maassa. 

Seuraava vaihe on turhautuminen, toiselta nimeltään "Kotona kaikki on paremmin" -vaihe. Kielimuuri ärsyttää, teknologia ei toimi kuten kotona, hygienia on huonoa, julkinen liikenne ei pelitä. Turhautumisvaihe ei kestä ikuisesti, sillä lopulta saavutat sopeutumisvaiheen.

Sopeutumisvaiheessa huomaat pärjääväsi uudessa ympäristössä ja vieraassa kulttuurissa. Sopeutumisvaihetta seuraa hyväksyntä – kaikki on ihan ok ja sujuu omalla painollaan. Elämä uudessa paikassa onkin yllättävän kivaa, kun antaa vain mennä!

Kulttuurishokki, etenkin turhautumisvaiheessa, on ahdistavaa. Siitä täytyy kuitenkin päästä yli ja taistella negatiivisia ajatuksia vastaan. Ajattele positiivisesti, sillä pääsee jo pitkälle.

Miten taistella kulttuurishokkia vastaan?

Hyväksy tunteet! Itsensä sättiminen on yleistä, kun kyse on kulttuurishokista. On täysin ok olla hetkittäin onneton. Tuntuu tietysti tympeältä kärsiä, kun ulkomaille on tultu pitämään hauskaa ja nauttimaan elämästä. Hyväksy tuntemuksesi, tunnista ne ja aloita sopeutuminen pikku hiljaa – ikävät tunteet menevät kyllä ohitse. Tässä muutama vinkki, joilla kulttuurishokkia saa taltutettua.

Pidä yhteyttä kotiin. Voi olla lohduttavaa puhua tuttujen ja rakkaiden ihmisten kanssa, kun yksin olo vieraassa maassa ahdistaa. Ei kuitenkaan kannata puhua ainoastaan kotimaan tutuille, koska se voi vain lisätä kulttuurishokin yleistä sivuoiretta: koti-ikävää.

Etsi positiivisia tyyppejä. Uusien ystävien saaminen voi olla aluksi hankalaa, mutta niin se on kaikille muillekin. Hengailu kivojen tyyppien kanssa helpottaa kulttuurishokkia ja tulet muutenkin paremmalle tuulelle.

Pidä itsesi kiireisenä. On helpompi pysyä neljän seinän sisällä, kun on turhautunut ainaiseen kielimuuriin. Kehitä itsellesi rutiineja, joiden avulla poistut kotoa ja ota mukaan muutama ystävä. Ei kannata olla yksin.

Opiskele paikallista kieltä. Jos sinusta on kerta kaikkisen turhauttavaa, että sinua ei ymmärretä ja sinä et ymmärrä muita, opettele maan kieltä. Jo pelkkien alkeiden ja perusfraasien osaaminen helpottaa arkista asiointia.

Yritä päästä sisälle maan kulttuuriin. Kokeile uusia ruokia, asioi maan omalla kielellä, omaksu paikallisia tapoja – idea ei ole muuttua joksikin toiseksi kuin mitä olet, vaan idea on omaksua paikallinen elämäntyyli. Julkisten paikkojen vältteleminen ja loputtomat Skype-puhelut kotiin voivat olla helppo pikaratkaisu koti-ikävän iskiessä, mutta pidemmän päälle se ei kanna. Yritä päästä pois mukavuusalueelta ja ole reipas. Koti-ikävä ja kulttuurishokki menee kyllä ohi. Ja jos ei mene, et ole ulkomailla ikuisesti.

Palaa alkuun

Koti-ikävä – miten päästä siitä yli?

Kun kulttuurishokki iskee, iskee usein myös koti-ikävä. Ulkomailla opiskelu on täynnä tunteiden ylä- ja alamäkiä, toisille enemmän kuin toisille. Tunteiden vuoristorataan on vaikea varautua etukäteen. On täysin normaalia tuntea koti-ikävää, etenkin alkuaikana. Koti-ikävään ei kannata jäädä vellomaan, vaan yritä helpottaa oloasi. 

Tutustu ihmisiin. Kaltaisiasi ulkomailta tulleita opiskelijoita on muitakin, kenties jopa muita suomalaisia. Etsi sosiaalisesta mediasta tai koulusi yhteisöistä muita ulkomailta tulleita. Kaikki he käyvät läpi samoja tunteita, vaikka eivät kuuluttaisikaan niitä julkisesti. Käy läpi tuntemuksia muiden kanssa ja keskustelkaa niistä. On helpottavaa tietää, ettei ole tunteiden kanssa yksin.

Ole aktiivinen! Koti-ikävässä ja itsesäälissä rypeminen ei todellakaan auta oloa. Koti-ikävä jää helpoiten taka-alalle, kun lähtee pois neljän seinän sisältä tekemään jotakin hauskaa. Lähde liikkumaan yksin tai kavereiden kanssa, lähde kävelylle kaupungille, mene museoon tai kahvilaan katselemaan maailman menoa. Kaikki, mitä et tee kotona yksin huoneessasi, helpottaa!

Luo rutiineja. Useimmat meistä tykkäävät rutiineista. Ulkomailla opiskellessa on väkisinkin luotava uusia rutiineja. Yksinkertaisetkin jutut riittävät, kun yrität sopeutua uuteen elämäntyyliin ja ympäristöön. Varaa aikaa myös omaan hyvinvointiin ja hemmotteluun – mitä se sitten ikinä sinulle onkaan!

Älä pidä tunteita sisälläsi. Kun juttelet kavereille Suomeen tai rupattelet uusien luokkakavereiden kanssa, kerro reippaasti koti-ikävästä. Ei sitä tarvitse hävetä. On yllättävän helpottavaa, kun saa puhua tunteistaan avoimesti.

Kohtaa pelkosi. Ulkomailla opiskelu itsessään on jo astumista pois omalta mukavuusalueelta. Jos pelkäät puhua paikallisten kanssa heidän omalla kielellään, koska et osaa, kohtaa pelkosi vähitellen. Tilaa aluksi kahvi maan kielellä ja etene siitä vähitellen kohti kokonaisia keskusteluja. Tee asioita, jotka hiukan hermostuttavat. Lopulta olet itsestäsi ylpeä, kun olet haastanut itsesi!

Palaa alkuun

Kotiinpaluun jälkeen

Kotiinpaluu voi olla surullinen hetki ja mielen saattaa vallata tyhjä olo – ulkomailla opiskelu on nyt koettu. On kuitenkin kiva nähdä perhettä ja rakkaita ystäviä. Olet nyt yhtä kokemusta rikkaampi ja ulkomaille pääsee aina takaisin, ei siis kannata olla suru puserossa vaan iloita kokemastaan.

Käänteinen kulttuurishokki, miten siitä nyt selvitään?

Kulttuurishokki on vaikeaa, mutta käänteinen kulttuurishokki voi olla vielä vaikeampaa, koska sitä ei aina osaa odottaa. Käänteinen kulttuurishokki ilmestyy kuvioon, kun palaa kotiin pitkän ulkomailla vietetyn ajan jälkeen. Voi olla vaikea hyväksyä, että kotona maailma on mennyt eteenpäin ilman sinua ja asiat ovat saattaneet muuttua tai jos huomaa itse muuttuneensa, mutta koti on aivan samanlainen kuin ennenkin. Kulttuurishokin tavoin myös käänteinen kulttuurishokki menee ohi. Tässä kuitenkin muutama vinkki, kuinka selvitä siitä.

Oleta, että koet käänteisen kulttuurishokin palattuasi Suomeen. Kotiinpaluu voi olla kummallinen kokemus, kun ulkomailla on viettänyt pidemmän aikaa. Käänteiseen kulttuurishokkiin kannattaa varautua.

Pidä yhteyttä uusiin ystäviisi ulkomailla tai juttele suomalaisten kavereiden kanssa, jotka ovat myös opiskelleet ulkomailla.

Kirjoita tuntemuksistasi. Päiväkirja pitäminen ei ole ollenkaan huono idea, mutta ajattele asiaa suuremmassa mittakaavassa. Etsi paikkoja, joissa voisit kertoa tuntemuksistasi. Nettisivut tai blogit voivat olla kiinnostuneita kirjoittamaan kokemuksistasi. Jos ulkomailla opiskelu muutti elämäsi, etsi paikkoja, joissa voisit puhua siitä!

Tuo ulkomailla omaksuttuja tapoja kotiin. Jos opit ulkomailla aloittamaan aamusi aina espressolla, tee se kotonakin. Jos tapanasi oli aina perjantaina käydä ostamassa kukkia kotiin torilta, miksi et jatkaisi tapaa kotona.

Suunnittele matkaa takaisin! Ulkomaille pääsee aina takaisin, vaikka koti-Suomi tuntuisikin nyt todella tympeältä.

Ota hyöty irti ulkomailla opiskelusta hakemuksissa ja haastatteluissa

Ulkomailla opiskellessa mieli avautuu uusille ideoille ja tapaat paljon uusia ihmisiä. Globaalissa maailmassa tällainen kokemus on iso plussa työnantajien silmissä.

Hakemukset

Jos olet jo valmistunut kansainvälisestä ohjelmasta, se on helppo laittaa ansioluetteloon sellaisenaan. Jos taas olet opiskellut ulkomailla useita kuukausia osana kotimaista tutkintoa, voi se olla vaikea merkitä selkeästi ansioluetteloon.

Ansioluettelossa ulkomailla opiskelun voi merkitä kohtaan, jossa kerrot opinnoistasi. Kirjoita oppilaitoksen nimi sekä ajanjakso, jonka siellä opiskelit. Voit myös mainita olleesi vaihto-oppilaana kyseisessä maassa ja koulussa.

Työhakemuksessa pelkän ulkomailla opiskelun mainitsemisen lisäksi kannattaa kertoa, mitä ulkomailla oppi ja mitä taitoja omaksui ja miten. Se kiinnostaa työnantajia enemmän kuin kohdemaa ja oppilaitoksen nimi.

Haastatteluissa

Jo pelkkä ulkomailla opiskelu on tehnyt sinusta itsevarmemman vieraiden ihmisten edessä. Ulkomailla opiskelu tulee todennäköisesti puheeksi työhaastatteluissa, ja jos ei, muista mainita siitä itse. Ulkomailla opiskellessa saatuja kokemuksia voi käyttää hyvinä esimerkkeinä työhaastattelutilanteessa. Usein työhaastatteluissa saatetaan kysyä kysymyksiä kuten "Miten toimit uusissa tilanteissa?" tai "Tutustutko helposti uusiin ihmisiin?" – näihin kysymyksiin sinulla on varmasti kertoa esimerkit ulkomailla opiskelun pohjalta!

Haluatko jäädä ulkomaille?

Ehkäpä ihastuit ulkomailla oloon niin palavasti, että haluat jäädä. Älä kuitenkaan mene asioiden edelle. Joissain tapauksissa maahan jääminen voi olla jopa lähes mahdotonta esimerkiksi viisumiasioiden vuoksi.

EU-maissa pysyminen sen sijaan on helppoa, sillä voit käytännössä vain jäädä oleskelemaan maahan niin pitkäksi aikaa kuin haluat. Ulkoministeriöön ja esimerkiksi Kelaan voi ilmoittaa, että asuinpaikka on nykyään pysyvästi muualla kuin Suomessa, mutta muuta ei ensialkuun oikeastaan tarvitse tehdä.

Jos puolestaan maa, johon haluat jäädä, on EU:n ulkopuolella, oleskelun pidentäminen voi olla haastavaa. Asioista on otettava selvää ja tehtävä taustatutkimus kunnolla, jotta ei tule ongelmia. Kun olet ottanut asioista perinpohjaisesti selvää, on viisumihakemuksen vuoro. Viisumiprosessi voi viedä aikaa ja aiheuttaa harmaita hiuksia, mutta se on kaikki sen arvoista, jos lopulta saat jäädä rakastamaasi maahan.

Palaa alkuun

Lähteet: educations.com, Kela, Fulbright


Mainokset