Muotiopinnot Tanskassa

Stina Henriksson opiskelee muotia Tanskan Herningissa VIA University Collegessa Fashion Design AP-degree -ohjelmassa.

Muotiopiskelijoilla on vapaa pääsy kampuksen vieressä sijaitsevaan museoon.

Kiinnostus muotialaa kohtaan johdatti Tanskaan

Haastattelussa Stina Henriksson

Stina Henriksson, 21 vuotta, opiskelee muotia Tanskan Herningissa VIA University Collegessa. Hän opiskelee  Fashion Design AP-degree -ohjelmassa. Muotialalle suuntautuminen oli ollut Stinan mielessä jo pitkään, ja Tanska valikoitui pienen mietinnän jälkeen sopivimmaksi opiskelupaikaksi.

– Tiesin haluavani opiskella muotia. Tanska tuntui itselleni hyvältä vaihtoehdolta tutun pohjoismaisen kulttuurin sekä maan hyvän design-maineen ansiosta, Stina sanoo.

Stina Henriksson

 

Uuteen maahan sopeutuminen sujui ongelmitta

Hakuprosessi VIA University Collegeen oli varsin suoraviivainen, eikä siihen liittynyt sen kummempia kommervenkkejä.

– Hakeminen oli suhteellisen helppoa. Hain suomalaisella ylioppilastodistuksella, minkä lisäksi tein muotialalle vaaditut ennakkotehtävät. Tieto hyväksynnästä tuli kesäkuussa, ja opinnot alkoivat syyskuun ensimmäisenä päivänä, Stina kertaa.

Päätös lähteä Tanskaan opiskelemaan on osoittautunut loistavaksi, ja sopeutuminen uuteen asuinmaahan on sujunut hyvin.

– Sopeutuminen on ollut helppoa. Ympäristö ruokkii kaikin tavoin luovuutta. Meillä opiskelijoilla on vapaa pääsy kahteen aivan koulun vieressä sijaitsevaan taidemuseoon sekä trendikirjastoon, jota myös suuret muotiketjut hyödyntävät. Lisäksi kampuksemme näyttää todellakin design-koululta, Stina iloitsee.

                  

Loistavat edellytykset luovuuteen

VIA Design & Business -ohjelmassa voi opiskella viittä eri pääainetta, ja opiskelu tapahtuu englanniksi. Pääainevaihtoehdot ovat Fashion design, Pattern design, Retail design and management, Branding and Marketing management sekä Purchasing management.

– Koulutus vastaa kutakuinkin suomalaista ammattikorkeakoulututkintoa. Opinnot on rakennettu siten, että ensin suoritetaan 120 opintopisteen laajuinen AP-degree, jonka jälkeen voi halutessaan hakeutua suorittamaan korkeampaa Bachelor top-up -tutkintoa. Ylempi tutkinto kestää noin puolitoista vuotta ja on laajuudeltaan 90 opintopistettä, Stina kertaa.

Itse opinnot ovat varsin monipuolisia ja sisältävät sekä teoriaa että käytäntöä.

– Opintojen alussa teimme paljon ryhmätöitä, mutta kevätlukukaudella olemme syventyneet muodin pääaineeseen itsenäisemmin. Opintoihin kuuluu sekä luentoja että työpajoja. Vaatesuunnittelun opiskelu vaatii lisäksi paljon itsenäistä työskentelyä erilaisten projektien parissa. Opiskelijoille annetaan paljon vapauksia, mutta tiukkojen deadlinejen saavuttaminen vaatii kuitenkin omistautumista opinnoille.

Työskentelytilat Herningin kampuksella

    Kielitaito auttaa töiden etsinnässä

    Jokaisella Tanskaan muuttavalla on oikeus osallistua ilmaisille tanskan kielen kursseille.

    – Ruotsin kielen taidoilla ymmärtää hyvin kirjoitettua tanskaa, mikä on helpottanut omaa arkeani huomattavasti. Tanskalaiset puhuvat todella hyvää englantia, joten sillä pärjää loistavasti melkein tilanteessa kuin tilanteessa.

    Töiden saaminen ilman sujuvaa tanskan kielen taitoa voi olla hankalaa, muttei mahdotonta.

    – Itse olen löytänyt töitä markkinoinnin alalta Trendhim-verkkokaupasta sekä käännöstöitä huonekaluyrityksestä. Neuvoisin suomalaisia etsimään osa-aikatöitä tanskalaisista yrityksistä, jotka toimivat myös Suomen markkinoilla. Harvinainen suomen kielen taito voi osoittautua hyödylliseksi, Stina vinkkaa.

    Asumiseen ei uppoa omaisuuksia

    Vuokrahintojen taso Tanskassa vastaa Suomen tasoa. Isoimmissa kaupungeissa, kuten Kööpenhaminassa, opiskelija-asunnon löytäminen voi olla vaikeaa. Herningin kokoisesta paikasta asunto löytyy helpommin.

    – Itse löysin sekä ensimmäisen että toisen asuntoni ilmoittautumalla paikallisen opiskelija-asuntoja vuokraavan järjestön jonotuslistalle. Myös kampuksen omasta Facebook-ryhmästä löytyy usein ilmoituksia vapaista asunnoista.

    Yliopisto-opiskelu Tanskassa on Suomen tavoin ilmaista. Muotiopiskelijan kannattaa kuitenkin varautua mahdollisiin materiaalikustannuksiin.

    – Mallistojen materiaaleihin sekä projektien esittely- ja myyntilehtisiin voi upota helposti rahaa, Stina tunnustaa.

    Arki Tanskassa rullaa pyöräillen

    Tanskassa ehdottomasti kätevin tapa liikkua paikasta toiseen on pyöräily, joten siihen kannattaa totuttautua.

    – Ennen Tanskaan muuttoa pyöräilin vain harvakseltaan, mutta nykyään pyörä on minulle kulkuvälineenä numero ykkönen. Tuntuu oudolta, jos olen päivänkin kulkematta pyörällä, Stina nauraa.

    Stinan arki rullaa varsin mutkattomasti, ja hän on tyytyväinen elämäänsä Tanskassa.

    – Kannatti lähteä Tanskaan opiskelemaan! Puitteet ovat täällä kunnossa ja uskon, että opintoni antavat minulle erinomaiset edellytykset toimia muotialalla tulevaisuudessa. Kansainvälisellä linjalla opiskelu on antanut mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin ja kulttuureihin – samalla olen oppinut katsomaan myös omaa kulttuuriani uudella tavalla.

    Jutun kuvat: Stina Henriksson


      •  Hyödynnä erilaisia Facebook-ryhmiä ja järjestöjä asunnon etsinnässä. Stina löysi oman asuntonsa tanskalaisen Lejehusetin kautta.
      • Muotiopintojen materiaalikustannuksiin uppoaa helposti rahaa, joten varaudu ylimääräisiin menoihin.
      • Osa-aikatöitä kannattaa etsiä tanskalaisista yrityksistä, jotka toimivat myös Suomen markkinoilla, kuten Trendhim-verkkokaupasta.
      • Totuttaudu pyöräilyyn – se on halpa ja kätevä tapa liikkua Tanskassa.
      • Hyödynnä kampuksen tarjoamat mahdollisuudet, kuten museot ja kirjastot. Herningin kampukselta löytyy esim. HEART-museo (Herning Museum of Contemporary Art) sekä Trendstudio-kirjasto.

     

    » Lue lisää ulkomailla opiskelusta

    » Lue Linda Juholan haastattelu Ruotsissa opiskelusta


      Mainokset