Toteuta unelmasi ulkomailla opiskelusta – älä anna näiden 10 myytin pidätellä sinua!

Listasimme kymmenen myyttiä, joiden ei kannata antaa asettua sinun ja unelmiesi väliin!

Ajatus ulkomailla opiskelusta on samaan aikaan pelottava ja innostava. Orastavasta haaveesta on pitkä ja joskus mutkainen matka siihen pisteeseen, että vihdoin astut sisään koulun ovista ulkomailla. Hyvällä suunnittelulla ja positiivisella mielellä pääset kuitenkin pitkälle. Listasimme kymmenen myyttiä, joiden ei kannata antaa asettua sinun ja unelmiesi väliin!

Myytti numero 1: Ulkomailla opiskelu on kallista.

Opiskelu missä tahansa on jollain asteikolla kallista. Mitä kauemmas muutat vanhempiesi jääkaapista, sitä enemmän rahaa todennäköisesti menee. Ulkomailla opiskelu on kuitenkin kasvava trendi, ja vaihtoehtoja opintojen rahoittamiseen on enenevässä määrin.

Monet yliopistot tarjoavat stipendejä ja apurahoja nimenomaan ulkomailta tuleville opiskelijoille. Joudut hieman tonkimaan asiaa ja metsästämään sopivia apurahoja. Ota aluksi yhteyttä kohdemaan oppilaitoksen kansainvälisistä asioista vastaavaan osastoon, ja kysele heiltä mahdollisista stipendeistä. Muista olla ajoissa liikenteessä!

Myytti numero 2: Ulkomailla opiskelu on vain yksi pitkittynyt bileloma.

Joillekin ulkomailla opiskelu on vain syy lähteä pidennetylle lomamatkalle. Ulkomailla opiskelu on kuitenkin paljon enemmän kuin bileloma. Se on tilaisuus itsenäistymiseen sekä uuden kielen ja kulttuurin oppimiseen. Samalla laajennat tietämystäsi ja saat kansainvälistä perspektiiviä asioihin. Täydellinen kokemus on tasapuolisesti hauskanpitoa ja opiskelua.

Myytti numero 3: Työnantajia ei oikeasti kiinnosta, oletko opiskellut ulkomailla vai et.

Kokemus ulkomailla opiskelusta ei ehkä ole edellytys työpaikan saamiselle, mutta modernissa maailmassa mikä tahansa kansainvälinen kokemus on eduksi työnhaussa. Kokemuksesta ei missään nimessä ainakaan ole haittaa työmarkkinoilla.

CV:ssä maininta ulkomailla opiskelu kertoo työnantajalle, että uskallat ottaa riskejä, olet itsenäinen ja osaat työskennellä eri taustoista tulevien ihmisten kanssa. Muista kertoa työhaastattelussa lisää kokemuksesta ja tuoda esiin niitä asioita, joita olet ulkomailla eläessäsi oppinut.

Myytti numero 4: Uusien ystävien saaminen ulkomailta on hankalaa.

Joillekin uusien ystävien saaminen ei ole homma eikä mikään. Jos kuulut niihin, joille pelkkä ajatus uusille ihmisille puhumisesta aiheuttaa sydämentykytystä ja kämmenten hikoilua, et ehkä pääse yhtä helpolla. Onneksi useat oppilaitokset järjestävät tapahtumia nimenomaan ulkomailta tuleville oppilaille, jotta heillä olisi mahdollisuus tutustua toisiinsa. Ennen kuin huomaatkaan, olet suunnittelemassa uusien tuttaviesi kanssa ohjelmaa tulevaksi viikonlopuksi. Unohda siis pelko yksin vieraassa kaupungissa vietetystä ajasta!

Myytti numero 5: Minun täytyy oppia kohdemaan kieltä.

Vaikka kohdemaa ei olisikaan englanninkielinen, ulkomailla opiskellaan usein englanninkielisillä kursseilla, joten paikallisen kielen opiskelu ei ole välttämätöntä. Monet oppilaitokset näkevät paljon vaivaa ulkomaalaisten opiskelijoiden hankinnassa, joten englanninkieliset kurssikokonaisuudet ovat entistä yleisempiä.

Kannattaa kuitenkin opiskella joitain perusfraaseja paikallisella kielellä, jotta saat enemmän irti opiskeluajastasi. On kohteliasta ja hyödyllistä osata muutamia perusjuttuja paikallisella kielellä, mutta tietenkään se ei ole aivan välttämätöntä.

Myytti numero 6: Miksi opiskella ulkomailla, kun voi matkustella?

Kysy ennemminkin “miksi matkustella, kun voin opiskella?”. Ulkomailla opiskelu ei anna ainoastaan mahdollisuutta matkustella ja nähdä maailmaa, vaan lisäksi mahdollisuuden opiskella tutkinto tai ainakin osa sitä samalla, kun tutustut uuteen maahan ja kulttuuriin.

Ulkomaisen oppilaitoksen kautta sinulla voi olla paremmat mahdollisuudet tutustua paikallisiin, sisäistää uusi kulttuuri ja ystävystyä ihmisiin, joiden kanssa voit matkustella viikonloppuisin. Ulkomailla opiskelu tarjoaa parhaat palat molemmista – matkustelusta ja opiskelusta!

Myytti numero 7: Ulkomailla opiskelu on vaarallista.

Jotkut maat ovat turvallisempia kuin toiset, se on fakta. Ei silti kannata maalailla piruja seinille. Useimmilla oppilaitoksilla on omat järjestelynsä ulkomaalaisia opiskelijoita varten, joiden tavoitteena on saada heidät tuntemaan olonsa turvalliseksi. Jokainen kunnollinen koulu haluaa varmistaa, että opiskelijat pysyvät turvassa ja uskaltavat pitää hauskaa.

Oppilaitos voi auttaa asunnon etsinnässä sekä neuvoa turvalliset kulkureitit ja kulkuvälineet. Uusille opiskelijoille järjestetään usein tapahtumia, joiden tarkoitus on tuoda opiskelijat yhteen ja saada heidät ystävystymään keskenään. On hyvä, että sinulla on kavereita, joiden kanssa liikkua kaupungilla.

Kannattaa tutustua kunnolla kohdemaahan sekä tulevaan opiskelukaupunkiin. Kerää mahdollisimman paljon tietoa paikallisista ihmisistä ja kulttuurista sekä kaikista mahdollisista turvallisuusasioista. Terveellä maalaisjärjellä pääsee pitkälle, mutta suunnittele silti, miten vältät mahdolliset riskit ja anna sitten mielesi levätä. Ei kannata stressata turhaan ja pilata kokemusta pelkäämällä kaikkea.  

Myytti numero 8: En voi opiskella haluamaani pääainetta ulkomailla.

Maailma on täynnä oppilaitoksia ja oppiaineita – ne on vain löydettävä! Toki asiaan vaikuttaa myös se, millaista opinto-ohjelmaa olet etsimässä. Joissain maissa saattaa olla korkeampi opetuksen taso tietyissä oppiaineissa, joten taustatutkimusta tehdessä kannattaa kääntää ne viimeisetkin kivet.

Jos haluat suorittaa vain osan tutkinnosta ulkomailla, kannattaa jutella oman oppilaitoksen kanssa mahdollisuuksista suorittaa yksi tai kaksi lukukautta ulkomailla. Monilla kotimaisilla korkeakouluilla on omat systeeminsä vaihto-opiskelijoille ja lista niistä yliopistoista, joihin voit hakea opiskelemaan. Yleensä vaihdossa ollaan puolesta vuodesta vuoteen.

Myytti numero 9: Ulkomailla opiskelu myöhästyttää valmistumistani.

Jos taustatutkimus on tehty kunnolla ja opiskelut ulkomailla on suunniteltu huolellisesti, ulkomailla vietetty opiskeluaika ei myöhästytä valmistumistasi lainkaan. Monet kursseista voi hyväksilukea kotimaassa, mikä tarkoittaa, että valmistut samaan aikaan kuin olisit opiskellut koko tutkintosi Suomessa. Juttele oppilaitoksesi kanssa ja tutki, mikä on paras tapa suorittaa tarvittavat opinnot. Ja jos sinulla ei ole niin kiire valmistua, ei pieni viivästyminen paljoa hetkauta. Jos taas suoritat koko tutkintosi ulkomailla, aikataulussa pysyminen tuskin muodostuu ongelmaksi.

Myytti numero 10: Missaan kaiken kotimaassa tapahtuvan!

On totta, että elämä kotipuolessa jatkuu, vaikka itse opiskelet kaukana ulkomailla. Tietenkin ystäväsi ja perheesi kaipaavat sinua hullun lailla, yhtä paljon kuin sinä ikävöit heitä. Pidä mielessäsi, että vietät loppujen lopuksi melko lyhyen ajan ulkomailla.

Kiitos nykyteknologian, yhteydenpito kotiin on helpompaa kuin koskaan. Tehkää perheesi ja ystäviesi kanssa yhdessä suunnitelma, miten pidätte yhteyttä toisiinne. Vakuuta heidät (ja itsesi) siitä, että pysytte yhteyksissä, vaikka asutkin hetken ulkomailla. Jos sinulle iskee koti-ikävä, rakkaimpasi ovat vain puhelinsoiton päässä.

Haluaisitko opiskella ulkomailla? Selaa koulutuksia

Opas ulkomailla opiskeluun


Mainokset