Sivuston käyttötapa: Mobiili

Opintotuki ulkomaille

Opintotuki ulkomaille

Suomalaista opintotukea voi saada ulkomaille koko tutkinnon suorittamista varten sekä kotimaan tutkintoon liittyvään opiskelijavaihtoon tai harjoitteluun. Opintotuki koostuu opintorahasta, asumislisästä sekä opintolainan valtiontakauksesta. Opintotukea myönnetään ulkomaille, jos seuraavat ehdot täyttyvät:

 • Opinnot vastaavat Suomessa tuettavia opintoja. Opintotuki
 • Opinnot edistyvät ulkomailla vietetyn jakson aikana.
 • Opiskelun tulee olla päätoimista sekä tutkintoon johtavaa. Näin ollen etäopintoihin tai yksittäisille kursseille ei myönnetä opintotukea.
 • Ulkomailla oleskelu on luonteeltaan tilapäistä ja opiskelusta johtuvaa. Myös koko tutkintoa suorittavan opiskelijan katsotaan olevan ulkomailla tilapäisesti.
 • Hakijalla on ollut kotikunta Suomessa vähintään kahden vuoden ajan opintojen alkamista edeltävän viiden vuoden aikana.
   

  Vaihtoon lähtevä opiskelija saa normaalin opintorahan, joka on enimmillään 298 euroa kuukaudessa. Ulkomaille maksetaan korotettua asumislisää, joka on enimmillään 210 euroa kuukaudessa. Lisäksi valtion takaamaa opintolainaa voi saada korkeintaan 440 euroa kuukaudessa. Jotkin Euroopan maat luokitellaan alhaisen vuokratason maiksi, ja näihin maihin maksetaan matalampaa asumislisää. Alhaisen vuokratason maat ovat

  • Bulgaria, Romani ja Slovenia
  • Latvia, Liettua, Puola, Tsekki, Ukraina, Valko-Venäjä, Venäjä ja Viro
  • Slovakia ja Unkari

   Opintotukea ulkomailla suoritettaviin opintoihin haetaan olosuhdemuutosilmoituksella (OTm). Lomakkeeseen tulee ilmoittaa selkeästi mitä tukea/tukia haet vaihtoajalle. Lomakkeita saa mm. Kelan toimistoista sekä Kelan verkkosivuilta. Opintotukea voi hakea vasta, kun ulkomainen oppilaitos on vahvistanut hyväksymisen kirjallisesti.

   Opintotuki


   Tilaa uutiskirje
   Tilaa kuukausittain ilmestyvä uutiskirjeemme, niin saat ajankohtaista tietoa koulutusmaailmasta ja hakuajoista.
   Hyödyllisiä linkkejä

   Löydä koulutuksesi
   Maaoppaat
   Tietoa hakijalle
   Tutkinto ulkomailla
   Vaihto-opiskelu
   Kielikurssit
   Työharjoittelu
   Opintojen rahoitus
   Kysy opiskelusta